Комисията по бюджет и финанси разгледа радикална промяна в изчисляването

...
Комисията по бюджет и финанси разгледа радикална промяна в изчисляването
Коментари Харесай

Такса смет скача от 2019 г.

Комисията по бюджет и финанси прегледа радикална смяна в изчисляването на такса "смет ". Проектът планува "замърсителят да заплаща ", а това ще докара до повдигане на данъка за семействата.

Проектът планува общините да избират сред три разновидността за изчисляването му – съгласно броя на лицата в семейството, на база съдържимост на съдовете за боклук или посредством система със специфични торби за боклуци.

Предвижда се измененията да влязат в действие от 2019 година, без временен интервал както в началото се предвиждаше. Предстои решението на депутатите в пленарна зала.

ГЕРБ стартира още идната седмица работа със Закона за локалните данъжи и такси, като се планува да се разиска новия метод за установяване на такса "Смет " - за компании и жители. Това разгласи пред Българска национална телевизия ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

"Трябва да се откри златното сечение сред ползите и това, което би трябвало да се съблюдава - главното предписание е, че замърсителят би трябвало да поеме тежестта. Трябва да се съобразяваме със справедливостта - сега бизнесът поема главната тежест, без да генерира битов боклук, въпреки това би трябвало да се търси обществена търпимост, с цел да може елементарният човек да я заплати и да няма срив в приходите на общината ", изясни Стоянова.

Тя добави, че новият политически сезон стартира с дребни промени на данъчните закони, само че единствено в тяхното рационализиране, без промени на ставките. Няма да има смяна в налозите, които заплащат хората.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР