Комисията на Европарламента за борба с тероризма предлага редица мерки

...
Комисията на Европарламента за борба с тероризма предлага редица мерки
Коментари Харесай

Европарламентът предлага нови мерки срещу тероризма

Комисията на Европарламента за битка с тероризма предлага редица ограничения за въздържане на нови офанзиви. Те включват засилен продан на данни и попречване на радикализацията.

Тези, които приготвят терористични актове, постоянно оперират в няколко страни по едно и също време. Това постанова координирани дейности и продан на данни от страните в Европейски Съюз - области, в които към момента има какво да се желае.

„ Все още има пропуски в обмена на информация сред страните членки, механически пропуски в оперативната съгласуемост “, декларира Моника Холмайер (ЕНП, Германия), съавтор на отчета на комисията. „ Ако желаеме да засилим обмена на информация, пълномощията на Европол и Евроджъст би трябвало да бъдат засилени и те да бъдат употребявани като осведомителни центрове “, прибавя тя.

Другият съавтор на отчета Хелга Стивънс (ЕКР, Белгия) отбелязва казуса с криптираните известия в обществените мрежи и с неналичието на механически умения у дребните страни да преодолеят отбраната. „ Аз предлагам да дадем на Европол пълномощия да се специализира в декриптиране, с цел да могат те да окажат подпомагане на страните членки. Това би дало на следователите и на полицията достъп до известия в WhatsApp и Messenger да вземем за пример “.

Слабости в граничния надзор улесняват проникването на рискови хора на европейска територия. Докладът приканва страните в Европейски Съюз да влагат в модерно осведомително съоръжение, с цел да създадат вероятни инспекциите в бази данни и да подсигуряват, че тези бази данни са съвместими и могат да обменят информация. Освен това депутатите акцентират потребността от потребление на биометрични данни за идентификация.

Екстремистки послания в обществените медии, книги и видеоматериали са измежду главните подбудители към тероризъм и други закононарушения, учредени на омразата. Затова депутатите обръщат изключително внимание на ограниченията против радикализацията.

Докладът приканва за законодателство, заставящо фирмите да смъкват изявления, призоваващи към тероризъм, до един час от публикуването им и да рапортуват постоянно за сходни случаи.

Хелга Стивънс предлага също по този начин основаването на лист на хора, проповядващи ненавист, защото все още те могат да работят необезпокоявани, в случай че се реалокират от една страна от Европейски Съюз в друга.

Подготовката на терористични актове постоянно изисква средства, които се набират посредством контрабанда или по други сенчести способи. Затова депутатите приканват за по-добро следене на произхода на антики и произведения на изкуството, изключително от конфликтни зони, както и за идентифицирането на ползватели на електронни портфейли, предплатени карти, платформи за набиране на средства онлайн и системи за мобилни заплащания.

Друг аспект на казуса е финансирането на джамии и религиозни институции, изключително в случай че то идва от властнически страни. „ Всички религиозни институции следва да бъдат транспарантни и да могат да покажат от кое място идва финансирането им “, декларира Хелга Стивънс.

Депутатите акцентират потребността от усилване на ограниченията за отбрана на значима инфраструктура като електрическата мрежа и газопроводи. Те също по този начин се афишират за стягане на контрола против противозаконния трафик на оръжия и за ограничение на покупките на химически субстанции, които могат да се употребяват за производството на експлозиви. Текстът приканва и за отбрана на правата на жертвите на тероризъм, в това число правото им на обезщетения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР