Комисията “Антикорупция иска да конфискува имущество на бившия министър за

...
Комисията “Антикорупция иска да конфискува имущество на бившия министър за
Коментари Харесай

Трайчо Трайков ще доказва парите и за скъпия костюм, направил го министър

Комисията “Антикорупция ” желае да конфискува имущество на някогашния министър за 2,4 млн. лева

Той твърди, че може да потвърди произхода на всяка стотинка

Един леко стеснителен, добре учтив 39-годишен мъж се появява в Банкя, в дома на бъдещия министър-председател преди 10 години. Води го негов състудент - Симеон Дянков. Двамата незадълбочено се познават от икономическия университет в София. Бойко Борисов поглежда Трайчо Трайков и прави оценка с един взор: “Скъп костюм. Това е добре.

Значи имаш

задоволително пари,

с цел да не крадеш,

като станеш министър ”.

Историята разказа някогашният вицепремиер Симеон Дянков в своята книга, който също към този момент е някогашен състезател от екипа на Бойко Борисов.

В първото си изявление през 2009 година пред “24 часа ” новият министър председател държи упорито да опровергае бродещия слух, че издателят Иво Прокопиев подрежда държавното управление му.

През 2016 година Бойко Борисов обаче удостоверява пред Нова телевизия, че четирима от министрите в първия кабинет - Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Нона Караджова и Росен Плевнелиев, са препоръчани от Иво Прокопиев, който дал общо 5-6 имена. Това на процедура е съвсем целият стопански екип.

“Кръгът “Капитал ” действително взе участие във властта, до момента в който им видя акъла да ги изгоня. Приех предложенията, тъй като бяха положителни специалисти. Които не ставаха, ги изгоних ", откровеничи министър председателят.

Днес и тримата - Дянков, Прокопиев и Трайков, са подсъдими поради направена договорка по времето, когато те са във властта, а номиниралият ги издател предприемач е съветник посредством компанията си “Булброкърс ”.

Днес Трайчо Трайков ще би трябвало да потвърждава най-вероятно и с какви пари е купил костюма, с който отива при Борисов през 2009 година Защото комисията “Антикорупция " желае документи от днешния общински консултант в София на Реформаторския блок за всичко добито и изхарчено от 2009 година насам.

Така Трайчо Трайков ще потвърждава по какъв начин е спечелил 2,4 млн. лева от заплати и съвещания, защото с толкоз се разминават публично оповестените приходи и добитото от него.

Самият той изяснява обществено, че схванал от медиите за запора на имуществото му и поисканата конфискация. И че знае от кое място са му средствата, само че не знае на коя част от тях не могат да схванат произхода. Негов юрист е опитната Ина Лулчева.

“Написал съм доста в детайли на комисията всичко за своите доходи и тази информация тя няма от кое място да откри от обществени регистри. Всичко до стотинка съм им написал от 2007 до 2017 година, само че не ми е ясно по каква методика комисията счита разноските и приходите ми ”, споделя Трайков в изявленията.

Убеден е, че комисията разполага с безапелационни доказателства за произхода на всяка стотинка от неговото имущество, само че нямал противоположна връзка с нея.

За произхода на средствата си няма терзание. Кариерата му през тези 10 години е повече от шеметна - съветник, министър, някогашен министър, претендент за президент, общински консултант.

“Когато взех решение да се върна в България, вложих всички средства тук. Затова тези пари до момента са в сметките ми,

нямам такива

в чужбина,

нито офшорки ”,

изяснява Трайков.

В изявленията по време на предизборната акция за президент през 2016 година, когато беше претендент на Реформаторския блок, той е казвал, че постоянно е бил добре заплатен и няма проблем да устоя фамилията си. И че изкарва парите си от знанията и опита, които има, и от финансовите опасности, които поема.

Е, в едно изявление сподели, че “политически неуместните получават обвинявания по празниците ”,защото прокуратурата повдигнала обвиняването на 28 декимври 2016 година

5,57% от гласовете - толкоз събра Трайчо Трайков на президентските избори през 2016 година Но за сметка на това направи третата най-скъпа акция като обща сума с изхарчени 820 000 лв. и най-скъпата, изчислена по разноските за един глас - над 3,60 лева. Парите са пристигнали от Реформаторския блок и от дарения на 266 души.

Трайков се яви като претендент на Реформаторския блок в тандем с военачалник Съби Събев. До кандидатурата му се стигна след гласоподаване на Изпълнителния съвет на блока, където той събрал над три четвърти от гласовете. Негов конкурент тогава бе Гроздан Караджов, който се поддържаше от Съюз на демократичните сили.

В изказвания пред медиите Трайков беше уверен, че ще стигне до балотаж. А с цел да удостовери тази убеденост, тогава съобщи: “На балотажа считам да гласоподавам за себе си. И Конрад Аденауер е определен, откакто е дал своя вот за себе си, тъй че нещата са относително ясни ”.

Трайков твърдеше, че гласовете си хората дават на този претендент, който ги убеди най-добре, че ще пази и може да отбрани полезностите, зад които те застават. “Аз съм уверен, че в България има задоволително доста хора, които желаят България да бъде демократична страна с господство на закона и на правовия ред, а не диктаторска, автократична, източна империя или нещо друго. Които желаят България да принадлежи в организациите на западния свят и на свободния свят и които желаят в България единствените “фили ” да са българофили ”, споделяше Трайков по време на акцията.

От декларацията му през 2012 година, когато към този момент бе напуснал властта, се вижда, че има афинитет към вложения на борсата. Посочил е, че

има

дялове в 16

предприятия

Придобил е 142 акции на ОЦК, които е купил за 9572 лв.. 1885 на “Химимпорт ” е купил за 15 253 лв., 227 акции на “Монбат ”, 11 803 акции на “Еврохолд ”, 750 акции на “Синергон ”, 278 на “Каолин ”, 600 акции на “Слънчев бряг ”, 1000 акции на “Химко ”, 100 на " Стара планина ", 4550 на “Елана ”, 482 на “Капмакс ”, 25 на “Трейс холд ”, 85 на “Енемона ”, 1000 на “Зърнени храни ”. Най-голям пакет има в компанията “Еврохолд ” на стойност 37 882 лева

Бившият министър е притежател на три жилището в столицата с повърхност от 33 до 88 кв. м, които са добити в интервала 2000 - 2009 година Имуществото му се добавя от вила от 40 кв. м също в София и автомобил мицубиши паджеро, платен за 2500 лева Тогава е оповестил към 30 000 лева на влог, само че има заем за към 27 000 лева

А от комисията претендират за няколко недвижими парцела, акции в търговски сдружения, банкови сметки, както и 1 366 795,73 лева, представляващи наличност по сметки при капиталов медиатор. Ето тъкмо тази сума липсва от декларацията на Трайков.

Трайков по генезис е македонски българин. Завършил е Първа британска езикова гимназия в София през 1989 година, а по-късно продължава да учи в УНСС със компетентност “Международни стопански връзки ”. Специализира по финансов разбор и мениджмънт в Австрия и Германия.

Започва

кариерата си в

една от първите

профилирани

консултантски

компании

с фокус към Източна Европа. Впоследствие работи за различен съветник - компания Roland Berger, на която клиент е и “ЕВН груп ”. И през 2005 година Трайков стартира работа за австрийците, където до 2009-а се занимава с мениджърски и планови задания в границите на активността в България на австрийската група. Става и пълномощник на “ЕВН България Топлофикация ” и на “ЕВН България Електроразпределение ”.

Консултирал е и румънския електроразпределителен холдинг Electrica по приватизацията на Electrica Oltenia и Electrica Moldova.

Трайков стъпва на огромната публичн сцена, като оглави мегаминистерството на иономиката, енергетиката и туризма в първото държавно управление на Бойко Борисов.

Млад мъж, който е работил в чужбина, бил е съветник на немска и британска компания, бил е пълномощник в австрийската ЕВН, която държи електроснабдяването на Югоизточна България.

Симеон Дянков, който се афишира за формалния му изобретател, го дефинира

като част от

квотата на

по този начин наречените

мупита

в първия кабинет на Борисов. И двамата бяха от умните и образованите и отвън партийната квота на ГЕРБ.

Трайков бе запомнен от това време с борбите си към петрола и “Лукойл ”, както и с опита да смъкна цените на природния газ. Това обаче го реализира наследникът му Делян Добрев. Трайков искаше също за плана “Белене ” да има подписан контракт.

Много обич има към Трайчо Трайков. Успява за тези 10 години два пъти да се ожени и един път да се разведе. Като стана министър, подписа брак със съученичката си Любов. Разведе се, преди да му свърши мандатът.

Запомни се един рафтинг по река Струма, при който сегашната му брачна половинка Милена пострада, а той я отнесе в болница. Милена Маркова по това време работеше в министерството.

Най-вероятно същата Милена, която през днешния ден е негова брачна половинка, е една, не главната причина и за оставката. Официално Трайков бе отстранвен като министър от премиера Бойко Борисов след скандал около стопански конгрес в чужбина. Оставката му бе оповестена от Цветан Цветанов на летището в София, когато кацна цялостният аероплан с предприемачи и министри. Официалната причина - провалил бизнес конгрес и отишъл на плаж.

Вероятно в миналото Борисов ще признае, че фактически е бил разгневен от празната зала, само че забелязал на стотина метра пред хотела си по какъв начин млада дама маже с масло гърба на министър Трайков, с цел да не прегори под мощното катарско слънце. Премиерът звъннал на Трайков, той протегнал ръка към телефона, след което го хвърлил на хавлията.

Колегата му Симеон Дянков опита да изясни, знаел за оставката на Трайков няколко дни преди форума и тя не била обвързвана с плажната интензивност на икономическия министър и неговата колежка.

След оставката на Трайчо Трайков мегаведомството оглави Делян Добрев, който бе негов заместител. Тогава в изявление за “24 часа ” Трайков съобщи, че няма да остане гладен. По-късно се беше заел да спомага за основаване на обществена мрежа, нещо като фейсбук за нововъведения.

След като излезе от властта обаче, започнаха конфликтите му с Темида. Тръгна следствие за спор на ползи поради обстоятелството, че е имал 250 акции от “Каолин ”, която тогава беше на Иво Прокопиев, а като министър

дал своя вот за

концесия за

предприятието,

само че не оповестил, че

е акционер там Трайков съобщи, че дивидентът му от тези 250 акции е 20 лева

През 2016 година стартира следствие против него и Симеон Дянков за продажбата на остатъчните държавни дялове в ЕВН, в която той, преди да стане министър, беше пълномощник.

Задено с него обвинени са някогашният финансов министър Симеон Данков и предприемачът и издател Иво Прокопиев.

Трайчо Трайков е упрекнат в умишлена занемареност, от която са настъпили вреди за над 20 млн. лева, защото остатъчният пакет държавни акции от “ЕВН България електроразпределение ” е продаден за по-малко пари, в сравнение с би трябвало.

Дянков е с обвиняване за закононарушение по служба-докато бил министър, е имало нормативна смяна, съгласно която парите от приватизация не отиват в Сребърния фонд, а в държавния бюджет.

За Иво Прокопиев, който е и притежател на “Булброкърс ” - капиталовия медиатор по договорката, обвиняването е, че е улеснил Дянков да извърши закононарушение по работа, обвързвано с приватизацията.

Сделката за остатъчния пакет акции стана на фондовата борса в края на 2011 година, а страната взе 93 млн. лева “Булброкърс ” е капиталов медиатор по нея. Според прокуратурата от “Булброкърс ” са занижили цената на дяловете и от това са настъпили вреди в размер на 20 млн. лева за бюджета.

Това дело тече и до през днешния ден и тъкмо по него КПКОНПИ видя противоречие сред приходите и парцелите на Трайков.

Той твърди, че обвиняването към него като министър е, че не е предотвратил продажбата на въпросните дялове, която прави Агенцията за приватизация.

“Такива пълномощия аз като министър нямах и не бих могъл да имам. Трябваше да ме съдят, в случай че се опитам да се греша в работата на Агенцията за приватизация. От друга страна тяхната работа се счита за добре свършена, тъй като тогавашният началник в този момент е министър на стопанската система ”, споделя Трайков.

В последните години Трайков, който не беше от политическа квота като министър, се дефинира - отиде към Реформаторския блок на Радан Кънев, стана общински консултант от блока в Столичния общински съвет.

Трайков бе основател да се възобнови приватизацията на Общинска банка, която стана факт при започване на тази година.

В изявление Трайков декларира: “...Тъй като заложихме критерии по процедурата, които бяха прецизни, само че не дискриминационни към финансови вложители, се надявах да има по-голям интерес.

Разочарован съм, че имаше единствено една оферта - нямам пояснение за какво е по този начин. Това, естествено, не е оптималният вид, макар че беше препоръчана цена, която дава отговор на минималната, избрана от оценителите. Няма по какъв начин да считаме, че това е идеалното състояние. Затова не участвах в последното гласоподаване в Столичния общински съвет по процедурата на договорката, дружно с другите трима общински съветници от ДСБ ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР