Комисия за защита на конкуренцията разреши придобиване на самостоятелен контрол

...
Комисия за защита на конкуренцията разреши придобиване на самостоятелен контрол
Коментари Харесай

КЗК разреши на Софарма да купи аптеките Фармастор

Комисия за защита на конкуренцията позволи придобиване на независим надзор от „ Софарма Трейдинг “ ЕАД върху 19 броя обекта за търговия на едро с лекарствени артикули и други артикули за здравето на индивида, формиращи верига аптеки „ Фармастор “.

Комисия за защита на конкуренцията откри, че пазарът на произвеждане на лекарствени артикули е мощно накълцан и се характеризира с голям брой участници, като делът на групата „ Софарма “ от общо създадените в страната лекарствени артикули е нищожен [0-5]%. Допълнително, Комисията проучва и делът на групата Софарма от общо изплатените от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) средства за лекарствени артикули, отпускани с рецепта и включени в приложение № 1 на Позитивния лекарствен лист.

Антимонополната комисия стига до заключението, че „ Софарма “ е измежду най-големите български производители на лекарствени артикули, само че неговата пазарната позиция на националния пазар на произвеждане на медикаменти не е забележителна. Също по този начин бе открито, че „ Софарма Трейдинг “ АД е измежду четиримата водещи участника на пазара, които в интервала 2010 – 2016 година имат общ пазарен дял възлизащ на над 80 % от пазара. Доколкото тези участници са с близки пазарни дялове, на пазара няма ясно изразен водач. Данните за 2016 година демонстрират, че „ Софарма Трейдинг “ АД не е водещо и при продажбите общо към аптеки и лечебни заведения, нито в сегмента продажби към аптеки.

По-голямата част от създадените от придобиващата група медикаменти се осъществят посредством други търговци на едро. Предвид пазарните дялове на производителя „ Софарма “ и на търговеца на едро „ Софарма Трейдинг “ АД, Комисия за защита на конкуренцията стига до извода, че вероятно ограничение на доставките на създадените от групата медикаменти само посредством своя дистрибутор, би било стопански нецелесъобразно.
Пазар на търговия на дребно с лекарствени артикули предопределени за хуманната медицина

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР