Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Бившият зам.-министър Димитър Петков: Аз не съм сезирал КПКОНПИ за тестовете

Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) стартира инспекция по изнесени в общественото пространство данни за нарушавания при сключването на договорите за доставка на тестванията за децата в учебните заведения. Разкрития за сходни нарушавания направи някогашният заместник-здравен министър доктор Димитър Петров, който беше посетител по тематиката в предававето на Българска национална телевизия "Говори в този момент ".

"Аз не съм сезирал КПКОНПИ, доколкото знам тя е сезирана от компании, взели участие в процедурата ", изясни Петков.

"Досегът ми до тази процедура беше дали има пари в бюджета за тези действия. С парите нямаше проблем, само че ми направи усещане, че министър Стойчи Кацаров сподели следното - имахме отпуснати 12,8 милиона и купихме 4 и половина, вместо 1 милион и половина проби, вижте какъв брой на ниска цена. За тях имаше докладна към Министерски съвет, където изчислената цена за тест беше 8,20 лв., а в аптеките сходни проби се продават по 6 лв.. Това е обстановката ", сподели още той.

"Трябваше да се разгласи процедура за цялата стойност - какъв брой проби могат да се купят за 12,8 милиона лв. ", счита Петков. Той е безапелационен, че не е имало никакви учредения да се разделя процедурата за поръчка на тестванията.

"На първата процедура се явиха две компании - едната за три дни достави тестванията, другата изчезна без да си подпише контракта и аз настоявах неотложно да прекратим връзките си с нея, изясни Петков. Заради това, дребните деца в половината области не потеглиха на учебно заведение. След това - при втората процедура се класираха компаниите, а министърът предложи за закъснение вместо 0,5%, 10% наказателна клауза ", добави някогашният заместник-министър.

"За 1-2 дни не може да се желае такава наказателна клауза. От там нататък аз си отпътувах. Това е историята ", изясни още той.

"Много съм отчаян, че поради тази поръчка ние забавихме най-малко с две седмици тръгването на учебно заведение на огромните възпитаници ", съобщи Петков.

"Ресорният зам.-министър доктор Александър Златанов беше изолиран от тази поръчка, която се водеше неизвестно за какво, от началника на кабинета на министър Стойчо Кацаров ", изясни още той.

"Това мое махане изумително съответствува с нещата към тази процедура. Месец преди този момент аз отхвърлих да подпиша една докладна за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец ". Сега той прави същото еднолично, може би аз не трябваше да съм в министерството ", счита Петков.

"Началникът на кабинета на министъра е доста непосредствен с сегашния началник на Педиатрията, добави той. Доколкото знам, шефът на "Лозенец " е срещу, уповавам се това обединение да се преразгледа от идващия министър ", изясни Петков.

Той бе безапелационен, че в карето на "Александровска " е най-хубавото място за детска болница.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР