Комисиите по околна среда и по икономически и парични въпроси

...
Комисиите по околна среда и по икономически и парични въпроси
Коментари Харесай

Европа договаря нови правила за зелени инвестиции

Комисиите по околна среда и по стопански и парични въпроси в Европейския парламент (ЕП) оповестиха за реализирано авансово съглашение сред преговорния екип на Екологичен потенциал и представители на Съвета на Европейски Съюз за нови критерии за установяване дали дадена икономическа активност е екологично устойчива (taxonomy rules), осведоми пресслужбата на Екологичен потенциал.
Така наречената „ регулация на таксономията “ планува да се вземат поради следните екологични цели, когато се прави оценка какъв брой устойчива е икономическата активност: намаляване на климатичните промени и адаптиране; стабилно потребление и запазване на водните и морските ресурси; преход към кръгова стопанска система, в това число попречване на отпадъците и увеличение на усвояването на вторични суровини; попречване и надзор на замърсяването; отбрана и възобновяване на биоразнообразието и екосистемите.
Икономическата активност би трябвало да способства за реализиране на една или повече от горните цели и да не навреди доста на никоя от тях, се споделя в съглашението. Неговата екологична резистентност би трябвало да се мери благодарение на унифицирана система за подредба, защото националните етикети, учредени на разнообразни критерии, затрудняват вложителите да съпоставят зелени вложения, като по този метод ги възпират да влагат през граница.
Текстът не изключва съответни технологии или браншове от екологични действия, като се изключи твърди изкопаеми горива, като въглища или лигнитни въглища. Производството на газ и нуклеарна сила обаче не са категорично изключени от регламента. Тези действия евентуално могат да бъдат обозначени като стимулираща или преходна активност в цялостно съблюдаване на правилото „ не нанасят забележителна щета “.
Критериите за таксономия би трябвало да подсигуряват, че имат равнища на излъчвания на парникови газове, съответстващи на най-хубавите резултати в бранша или промишлеността. Дейностите не би трябвало нито да попречват развиването на нисковъглеродни действия, нито да способстват за резултатите на интензивно блокиране на въглерода, се споделя в текста.
Подобно предписание ще се ползва за действия, които непосредствено дават опция на даден бранш да усъвършенства своите екологични индикатори (като да вземем за пример произвеждане на вятърни турбини за електроенергия).
Предварителното съглашение, реализирано от преговорния екип на Екологичен потенциал, ще би трябвало да бъде утвърдено дефинитивно първо от двете участващи комисии и след това с пленарно гласоподаване. Комисията постоянно ще актуализира техническите критерии за обзор на дейностите по прехода и улесняващите действия. До 31 декември 2021 година би трябвало да бъдат преразгледни критериите за скрининг и да се дефинират критерии за това, когато дадена активност има доста негативно влияние върху устойчивостта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР