Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Университетът в Оксфорд издава книгата „За ислямската демокрация“

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма. 

Издателството на университета в Оксфорд издаде нова книга на ръководителя на тунизийското ислямистко придвижване „ Ан Нахда “ /Възраждане/ Рашид ал Гануши със заглавие „ За ислямската народна власт “. В нея водачът на тунизийските ислямисти /Мюсюлмански братя/ е в съавторство с британския откривател Андрю Марш, който е учител по политически науки в американския университет в Йел. Това става съвсем година откакто Оксфордското издателство преведе и издаде книгата на ал Гануши за публичните свободи в ислямската страна.   



Рашид ал Гануши е някогашен ръководител на тунизийския парламент и е арестуван от месеци в тунизийски затвор, упрекнат в корупция.

Самата книга е показана под формата на разговор сред ислямисткия мъдрец и американския специалист.

Последният се пробва да показа разбиранията на ал Гануши за народна власт, плурализъм, правдивост и право, ислямска и западна философия.   

Самата книга е разграничена на 10 глави, озаглавени „ Основни свободи в исляма “, „ Диалектиката на единството, разликата и политическия плурализъм в исляма “, „ Кога ислямът е решението? “, „ Свободата първо “, „ Между Сийед Кутб и Малек бен Наби: 10 точки “, „ Ислямът и поданството “, „ Проблеми на актуалния ислямски дискурс “, „ Секуларизмът и връзката сред религията и страната от позиция на партията Ан Нахда “, „ Последиците и условията на следреволюционната конституция “ и „ Правата на индивида в исляма “.



Малек бен Наби /1905-1979/ е показан като абстрактен конкурент на Сийед Кутб /1906-1966/– теоретикът на ислямското принуждение. Това е по този начин, без значение от обстоятелството, че и двамата са причислени към актуалното ислямско мисловно възобновление. Първият е актуален алжирски мъдрец, който е създател на тезата за „ ислямския цивилизационен фалит “, а книгите на втория „ Пътепоказател “ и в „ В сянката на Корана “ се възприемат като учебници за насилието, което ислямската страна би трябвало да упражни против „ страната на незнанието “. Идеите на двамата са част от философията на придвижването на Мюсюлманските братя, какъвито са и тези на самия Гануши.

83-годишният Рашид ал Гануши учи в аграрния факултет на Кайрския университет,

само че през 1964 година е експулсиран от страната, дружно с останалата група тунизийски студенти. Впоследствие отпътува за Сирия, където през 1968 година приключва философския факултет на Дамаския университет. Опитва се да продължи образованието в Сорбоната, само че не го довършва. През 1981 година основава придвижване „ Ислямска наклонност “, което през 2011 година е записано като партия „ Ан Нахда “ /Възраждане/. Същата година се завръща в Тунис, откакто е живял повече от 22 години във Англия.    

В момента, след кончината на суданеца Хасан ал Тураби /1932-2016/ и на египтянина Юсуф ал Карадауи /1926-2022/ Рашид ал Гануши е възприеман като водещия жив идеолог на придвижването Мюсюлмански братя.       
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР