Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: „Първият равин на Рияд“ осветява своята роля в саудитското общество

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма. 

Паралелно с новините за скорошното определяне на дипломатически връзки сред Саудитска Арабия и Израел, от ден на ден медии в еврейската страна подчертават върху духовните връзки сред двете общества. В тази връзка израелският канал “I24 ” неотдавна излъчи специфичен репортаж за " Първия равин на Рияд ".

Става въпрос за равин Яков Израел Херцог, който от две години живее в саудитската столица Рияд. Той самичък си е дал купата,

откакто е разкрил /според него/ първата „ хабад къща “ /център за разпространяване на обичайния юдаизъм/ в Саудитска Арабия. Целта е да обслужи религиозните потребности на хилядите евреи, живеещи на територията на саудитското кралство. Самото придвижване хабад, известно още като Хабад-Любавич е ортодоксална хасидска еврейска общественост и е основано през 1788 година от рави Шнур Залман в Беларус. Впоследствие се е пренесло в Латвия, а след това и в прилежаща Полша. Понастоящем то има за център Бруклин, Ню Йорк, Съединени американски щати. В качеството си на притежаващ на американски паспорт/заедно с израелския/ равин Херцог се е открил в столицата на кралство Саудитска Арабия.



В осведомителния материал равинът разкрива, че има „ доста мигранти в кралството, които изповядват юдаизма “. Според него към 1% от 75 000-те американци, живеещи в Саудитска Арабия, изповядват тази вяра. Все отново той прави оценка цялата общественост на към 15 000, защото има и мигранти от Обединеното кралство, Франция и Южна Америка, които също са част от общността. Дълго време преди да открие своята „ хабад къща “ равинът е изучавал саудитското общество и е достигнал до извода, че то няма да му основава проблеми при задоволяването на „ обществените и религиозни потребности на работещите евреи “.

В качеството си на лидер на тази общественост, рави Херцог си е сложил за цел да провежда молебствия и да кани искащите на обредни ястия.

В професионалната мрежа LinkedIn Яков Израел Херцог се е описал като „ равин и предприемач в Саудитска Арабия, експерт по покупко-продажби и преводи “. В обществената мрежа екс /бивша туитер/ той се самоопределя като „ Великия равин на Арабския полуостров “. Видно е, че упоритостите на този божи човек са големи, защото в неговите проекти попада да „ построи съвременна, модерна еврейска общественост в страната “. Не е ясно по какъв начин това ще стане факт, защото в свещената за мюсюлманите книга е казано, че „ Арабският полуостров е земя на исляма “, т.е. на територията на това географско разбиране не може да съществуват храмове на други религии, с изключение на на исляма. Това е действителен факт и се съблюдава прецизно от управляващите, чийто формален началник е „ пазителят на двете светини “, а точно саудитският монарх. Съществува обаче една приемливост и „ затваряне на очите “ на саудитската власт към полуофициалното институционално наличие на неислямските религии в страната, изключително след поемането на страната от сегашния мощен човек в Рияд – принцът-престолонаследник и министър- ръководител Мохамед бин Салман. Понастоящем къщата на египетски свещеник-копт в Рияд е трансфорат в християнски дом, в който християни, най-вече копти се събират и означават религиозните празници. Той обаче няма формален статут и не се признава от управляващите като подобен. В тази връзка може да се изясни и тълкуването от саудитските управляващи, че местоположението на града на фантазиите - Неон, намиращ се в най-крайната северозападна точка на кралството не попада в контурите на Арабския полуостров. Там се възнамерява построяването на църква, предопределена за християните, които ще живеят в саудитския мегаполис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР