Коментар на Петър Чолаков: Мария Габриел, кандидатката за министър-председател на ГЕРБ-СДС,

...
Коментар на Петър Чолаков:
Мария Габриел, кандидатката за министър-председател на ГЕРБ-СДС,
Коментари Харесай

Трябва ли Гешев да се страхува от Мария Габриел


Коментар на Петър Чолаков:

Мария Габриел, кандидатката за министър-председател на ГЕРБ-СДС, подаде ръка към ПП-ДБ с обещанието, че, в случай че бъде определена, ще изиска от Висш съдебен съвет да освободи основния прокурор от длъжността му. От новата коалиция от дълго време упорстват за отстраняването на Иван Гешев. Те показват съществени подозрения в неговия професионализъм и считат, че е олицетворение на модела ГЕРБ-ДПС. От Движение за права и свободи обаче изненадващо също изрекоха утвърждение за поръчката на г–жа Габриел. " Имате нашата цялостна поддръжка за тази тематика ", съобщи Йордан Цонев.

Ако Гешев в действителност си отиде

ГЕРБ и Движение за права и свободи имат какво да завоюват, в случай че се сбогуват с господин Гешев. Подкрепяйки отстраняването му, те с един размах запушват устите на своите критици. Опонентите на Борисов и Доган в продължение на години повтарят, че господин Гешев не е инструмент на Господ (както се самоопредели основният прокурор), а на Ахмед Доган и Бойко Борисов.

Ако ГЕРБ и Движение за права и свободи фактически се разделят с основния прокурор, мнозина могат да разгласят, че съмненията освен на ПП-ДБ, а и на всички други обединения по отношение на тях са били елементарна параноя, подправена паника. Мандатоносителите ГЕРБ ще могат да упрекнат ПП-ДБ в твърдоглавство и двоен стандарт. Ще могат да кажат: " Искат отстраняването на Гешев, а априори отхвърлиха да поддържат кабинета на госпожа Габриел. Ето кой саботира промяната на съда и прокуратурата! "

Отстрелвайки Гешев, ГЕРБ и Движение за права и свободи ще излъскат имиджа си и пред задграничните наблюдаващи и институции. Става дума не толкоз за Европейска комисия, условията по Плана за възобновяване и резистентност, анализите на " Венецианската комисия " и така нататък, що се касае за опцията с тази маневра въпросните политически сили да се опитат да си набират чадър против нови стихии.
 
Преди обаче да потекат приветствените адреси към ГЕРБ и Движение за права и свободи, би трябвало да напомним, че те и в предходния парламент (и не само) красиво падаха за дузпа - с обичаната терминология на Бойко Борисов. В 48-то Народно събрание тези партии бяха за сполучлив механизъм за премахване на основния прокурор и дълбока промяна на правосъдната система - само че единствено на думи. Когато трябваше да се гласоподават текстовете и поръчките да се трансфорат във факт, ненадейно им изстиваха краката.

Двама правосъдни министри (Янаки Стоилов и Надежда Йорданова) към този момент желаеха от Висш съдебен съвет отстраняването на Иван Гешев, само че без триумф. Тази седмица видяхме нов знак, че болшинството във Висш съдебен съвет към този момент не се е обърнало против основния прокурор: с 9 на 5 гласа там отхвърлиха даже да обсъдят обвиняванията от страна на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов към шефа му. След като наподобява се изрече неопитен по тематиката за първомайския атентат против основния прокурор, Сарафов внезапно заприказва за неприемлива политизация на прокуратурата, което беше очевиден намек против Гешев.

От какво се нуждаят ГЕРБ и Движение за права и свободи?

Ако бъде определено " хартиено " държавно управление (ГЕРБ-ДПС-БСП), то умерено може да заблуди ПП-ДБ с искане до Висш съдебен съвет за отстраняването на господин Гешев, за което се знае авансово, че е обречено. Всичко ще бъде на правилото " и моделът утолен, и прокурорът цялостен ". Впрочем, забелязахте ли, че за разлика от Движение за права и свободи, от Българска социалистическа партия резервираха необичайно безмълвие по поръчката за основния прокурор на Мария Габриел?

Но в действителност за ГЕРБ и Движение за права и свободи е преференциално да сменят Гешев - със собствен човек, като за задачата просто натиснат копчетата си във Висш съдебен съвет. От една страна репутацията на основния прокурор сякаш най-вече пострада от съмнителното нападение против него. От друга, в случай че висши политици в ГЕРБ и Движение за права и свободи са затънали в закононарушенията, в които ги упрекват съперниците им, един нов, техен основен обвинител ще им бъде от огромна изгода - поредна доза подправена правдивост, която да подсигурява недосегаемостта на корупционерите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР