Комбинацията алкохол и горещини може да има много негативни последици,

...
Комбинацията алкохол и горещини може да има много негативни последици,
Коментари Харесай

Колко е опасен алкохолът на плажа?

Комбинацията алкохол и горещини може да има доста отрицателни последствия, даже съдбовни, изключително в морето. Плуващите след използването на етанол рискуват извънредно доста. И в дребни количества, той може съществено да повлияе върху способността на къпещите се за добра ориентировка, на преценката им и недооценъчност на действителната среда, до надценяване на силите и координираността на дейностите в морето. При влизане в по-хладната вода след загряване и изразходване на алкохол те рискуват да се изправят пред изстудяване и мускулни конвулсии, разяснява доцент Людмила Нейкова, началник на Катедра " Токсикология " на ВМА, видя  Plovdiv24.bg във фейсбук страницата на Академията.

Тя разяснява, че жегата уголемява кръвоносните съдове, с цел да не се повиши прекомерно телесната температура. Алкохолът покачва кръвоснабдяването на кожата, което предизвиква потене, а то от своя страна води до загуба на течности.

Макар концепцията за разхлаждане със студена бира да наподобява " отлична концепция “, в реалност може да дехидратира организма, което да се прояви с комплицираност, артериалното налягане внезапно да се намали и да настъпи чувство за отмалялост, унесеност и заспалост, предизвикат се проблеми с дишането и сърдечния темп. В някои случаи кръвообращението се срутва и има риск от загуба на съзнанието, акцентира доцент Нейкова.

По думите й, алкохолът нервира белите дробове, стомаха и червата, което може да докара до повръщане. Също по този начин предизвика постоянно уриниране, което води до загуба на соли и по-късно до дехидратация.

В опита си да възстановят естествената си работа, обезводнените органи се конкурират между тях и “крадат " вода от мозъка, който се " свива “. Мембраните на клетките на мозъчната кора се " опъват " и предизвикват неимоверна болежка при всяко придвижване. Намаленото кръвоснабдяване на мускулите и обезводняването са виновни за болките, сковаността и слабостта в тях, за треперенето, мускулните крампи и сухотата в устата, разяснява още токсикологът.

В горещото лято клетките на тялото ни съдържат по-малко течности, потим се повече и губим повече вода. Ако пием алкохол, последният е в по-голяма централизация в тялото и има по-силно проявени резултати. Черният дроб обаче се нуждае от същото време да преработката му. Докато скоростта на резорбция (усвояване) зависи от доста и разнородни фактори, то скоростта на разграждане на етанола е с непрекъсната скорост.

Алкохолната токсичност е обвързвана с образуването на ацеталдехид (силно отровен промеждутъчен продукт) и неговото струпване в човешкия организъм, което е в основата на махмурлука. Ако предната вечер е използвано огромно количество алкохол, то на идващия ден рекомендацията е човек да не се излага дълготрайно време на слънце.

Редица питиета съдържат т. нар " алкохол-подобни вещества ". Това са група субстанции, които са в тъмните алкохоли (уиски, бренди, бърбън, тъмните ликьори и най-много в аленото вино). Понеже другите алкохолни питиета съдържат друго количество и разнообразни видове от тези " биологични замърсители ", смесеният банкет на алкохол води до махмурлук с по-широк набор от признаци.

Въглеродният диоксид в бирата в допълнение натоварва процеса на метаболизъм, при което тялото не съумява да създаде задоволително бързо нови ензими и глутатион (антиоксидант). Най-тежките признаци: изнемощялост, нервиран корем, гадене и отмалялост, се отдават на така наречен глутаминово възобновяване. Глутаминът е главен източник за произвеждане на глутатион.

Високите глутаминови равнища подтикват актив¬ността на мозъка и му пречат да навлезе във етапа на бездънен сън. Това прави комби¬нацията бира и мрачен алкохол просто мазохистична.

Не би трябвало да се заблуждаваме и че използването на нискоградусови алкохолни питиета е безвредна. По създание резултатът зависи от дозата – колкото повече алкохол пием, толкоз повече вреди нанасяме на организма си, безапелационна е доцент Нейкова.

Алкохолът в горещините може да аргументи доста опасности за здравето и живота. Затова би трябвало да се внимава с неговата приложимост. Да се използва вечер, с доста вода, с цел да се компенсира водния баланс, а също така да се набират и нужните микроелементи и соли (чрез разнообразна, само че нискокалорична храна - повече растителна храна, леки скотски артикули - по-леки меса, нетлъста риба, нискомаслените млечни продукти), показва още експертът.

При изобилното потене губим и въглехидрати, тъй че е уместна потреблението на ядки и семена, на плодове (праскови, кайсии, съдържащи калий) или фреш напитка. Добър резултат при обезводняване на намаление на артериалното налягане имат другите чайове, богати на антиоксиданти (зенен, билков), както и разводнен и посолен айран. С тях се понижава рискът от топлинен стрес за организма, безапелационна е доцент Нейкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР