Комарите са двукрили насекоми, които са достатъчно големи, за да

...
Комарите са двукрили насекоми, които са достатъчно големи, за да
Коментари Харесай

Какво може да ни причини ухапването от комар?

Комарите са двукрили инсекти, които са задоволително огромни, с цел да бъдат видяни с просто око. Мъжките комари нормално живеят към седмица, до момента в който животът на женските може да стигне до няколко месеца.

Комарите може да са дребни и да имат къс живот, само че това не им пречи да предизвикват вреди на индивида. От сърбящите ухапвания до рисковите заболяванията, които могат да придвижват, комарите постоянно са досадни, само че в някои случаи и смъртоносни, осведоми puls.bg.
Какви са нормалните местообитания и привички на комарите?
Комарите живеят в трева и шубраци, ситуирани наоколо до региони, в които живеят хората. Любимото им място за размножаване е застоялата вода. Мъжките комари не хапят хора, за разлика от женските.

Докато и двата пола при комарите употребяват нектар от растенията и вода, женските също се нуждаят и от кръв, с цел да се развъждат. Ухапването от комар нормално предизвиква сърбеж, само че също посредством него могат да бъдат популяризирани заболявания сред животни и хора, както и от един човек на различен.

Как хапят комарите?

Женските комари имат дълги хоботи, които им разрешават да пробият кожата и да се хранят с кръв. При ухапването се инжектира слюнка от комара в тялото на индивида, до момента в който насекомото изсмуква кръвта. Слюнката на комара съдържа протеини, към които множеството хора са алергични. Имунната система на човек се задейства, причинявайки зачервена издутина, съпроводена от сърбеж.

Комарите избират своите жертви въз основа на аромата на въглероден диоксид и други субстанции в човешката пот.
 Какво може да ни аргументи ухапването от комар?

Как наподобява ухапването от комар?

Почти незабавно откакто се случи ухапването от комар, може да бъде видяно образуването на кръгла издутина. В някои случаи е допустимо да бъде забелязана дребна точка в центъра на подутината. Скоро по-късно подутината става зачервена и твърда. Не е извънредно човек да получи няколко ухапвания едновременно.

При нарушена имунна система, човек може да получи по-тежка реакция, като копривна тресчица, огромно отичане и зачервяване или подути лимфни възли. Децата постоянно получават по-силна реакция към ухапванията от възрастните.

Какво е чувството при захапване от комар?

Човек може да почувства ужилване, когато комарът пробие кожата, с цел да смуче кръв. След това най-досадният признак на захапване от комар е сърбежът.

В множеството случаи реакциите при ухапвания от комари са много леки и изчезват в границите на няколко дни. Те могат да бъдат по-обезпокоителни за деца и хора с нарушена имунна система. В редки случаи може да възникне по-тежка алергична реакция, която предизвиква болки в тялото, главоболие и тресчица.
Как се лекува ухапването от комар?
Лечението на ухапванията от комари се състои в измиване на мястото със сапун и топла вода. Може също да бъдат употребявани обезболяващи средства без рецепта, антихистамини или местни медикаменти срещу сърбеж, с цел да бъде следена болката и сърбежа. Прилагането на пакет с лед върху кожата също може да облекчи сърбежа. При дете със сърбящи ухапвания от комар би трябвало да бъде тествано дали ноктите на ръцете му са изрязани, както и да му бъде напомняно да не се чеше.

Рядко се случва човек да изпита тежка алергична реакция към захапване от комар. Ако бъдат развити болки в тялото, главоболие или тресчица след захапване, е належащо търсенето на доктор. Това може да бъдат признаци на тежка реакция от ухапването или заболяване, пренасяно от комари.

Какви болести могат да придвижват комарите?

Комарите могат да придвижват вируси, бактерии и паразити в слюнката си. Когато ухапят човек, те могат да предадат тези патогени в тялото му, причинявайки тежко и даже животозастрашаващо заболяване.

Например, комарите са известни носители на малария, вируса на „ Западен Нил “, тресчица денга, жълта тресчица и някои вируси, които предизвикват енцефалит. Това прави комарите едни от най-смъртоносните животни на планетата.

Някои заболявания не могат да се популяризират посредством захапване от комар. Например, няма риск от заразяване с ХИВ или хепатит посредством захапване от комар.

Как могат да бъдат предотвратени ухапванията от комари?
 Какво може да ни аргументи ухапването от комар?


Ухапването от комар не може да бъде предотвратено изцяло, само че е допустимо възможностите за захапване да бъдат понижени. Комарите се развъждат във вода, по тази причина е потребно премахването на застоялата вода наоколо до домовете.

Също по този начин е значимо поддържането на добре подрязана тревата и растителността покрай дома. Препоръчително е слагането на мрежи срещу комари, с цел да не могат да влязат в дома. И когато човек е на открито в залесени или тревисти местности, е целесъобразно да носи дълги ръкави и панталони, както и да употребява репелент против инсекти.

За да бъдат предотвратени заболявания, пренасяни от комари, е значимо човек да се увери, че се е ваксинирал, преди да пътува до непознати страни. Лекар може също да предпише перорални медикаменти, с цел да бъде предотвратена малария или други болести.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР