Колумнистът на KP.RU Едуард Чесноков говори за това какво ще

...
Колумнистът на KP.RU Едуард Чесноков говори за това какво ще
Коментари Харесай

Лавров в Африка: отново изритваме западните колонизатори, както преди 50 години

Колумнистът на KP.RU Едуард Чесноков приказва за това какво ще донесе на елементарните руснаци визитата на съветския външен министър на южния континент

През юли 2022 година съветският външен министър Сергей Лавров посети по едно и също време четири африкански страни

Какво знаем за Черния континент? В най-хубавия случай някои фрагменти от детски приказки и песнички - за Бармалей, дивите маймуни и племето мумба-юмба, не доста по-различно от тях... Като цяло, почти същото, което междинният западняк мисли за Москва: зона на безконечен сняг и студ с пияни мечки на колела.

Междувременно през последните 10 години Африка беше район №1 както във връзка с динамичността на икономическия напредък, по този начин и във връзка с бъдещите вероятности. Прилича на приказна принцеса, събудила се от магьоснически сън и, както Русия, си напомня корените си.

А има какво да си спомни. Знаете ли къде се намира един от най-старите университети в света, прочут от съвсем 10 века, с именита библиотека от стотици хиляди антични ръкописи? В Тимбукту - в миналото един от най-големите градове на Малийската империя (имаше такава страна в Западна Африка, която не беше по-малка от средновековна Франция по благосъстояние и сила).

Или къде се съхранява един от най-ранните оживели ръкописи на Новия завет? В етиопския манастир Св. Гарима, написан сред 1400 и 1600 години.

Или къде са най-загадъчните мегалитни здания, спрямо които Стоунхендж наподобява като купчина детски кубчета? Точно по този начин, също в Африка - великански камъни-руини на Великото Зимбабве. Кой ги е издигнал и за какво е мъчно да се каже. През 20-ти век, при ръководещо бяло малцинство, тогавашната администрация притиска учените да фалшифицират разкопките, отричайки обстоятелството, че чернокожите могат да основат такова знамение.

Нищо не сте чули за всичко това – въпреки всичко в продължение на доста десетилетия, маймунирайки се към Запада, нашето обучение беше европоцентрично. И в този момент се обръщаме натам, към Изтока и „ световния Юг”. А той – към нас. Всеки африканец от учебно заведение знае за " слънцето на съветската лирика " - Пушкин, чийто предшественик Абрам Ганибал идва оттова: или от Камерун, или от Абисиния. За тях съветският родолюбец " Ляксандра Сергеевич " е олицетворение на слънчевия африкански дух.

Пушкин беше погубен невъзмутимо от французина Дантес - и в това време Африка беше разчленявана от неговите сънародници. Да, официално колониализмът завърши съвсем на всички места доникъде на 20 век (включително с помощта на Съюз на съветските социалистически републики, който ревниво поддържаше освободителните придвижвания на континента) - само че Западът продължи да управлява финансите и стопанската система в " младите демокрации ", изпомпвайки национално благосъстояние посредством локални корумпирани олигарси и служители – съвсем като в слаба Русия от 90-те години.

И тогава стартира възраждането - както съветското, по този начин и африканското. И което е изумително - това се случи синхронно. През 2014 година Русия съобщи пред целия свят, че повече няма да играе по разпоредбите на Запада. И тя стартира да води изцяло суверенна политика. Африканските водачи се втурнаха към Москва, мечтаейки за същото.

Няколко години по-късно Русия подписа съглашение за военно-техническо съдействие с Централноафриканската република (ЦАР). И ето - благодарение на нашите " туристи " в една от най-нестабилните страни в района гражданската война за малко да се изпари.

Известно време по-късно Република Мали реализира съглашение с Кремъл. Започнаха доставките на нашите бойни хеликоптери в в миналото великата страна, която в този момент съвсем се разпада, а цели райони бяха освободени от терористите. Излишно е да споделям, че французите, в чийто неофициален департамент преди този момент бяха Мали и Централноафриканската република, години наред не можеха да се оправят с екстремистите. Но локалните запаси постоянно се изнасяха.

Не е изненадващо, че в този момент, през юли 2022 година, съветският външен министър Сергей Лавров триумфално посети четири страни на континента едновременно. Египет, Етиопия, Уганда, Република Конго – и всичко това за пет дни. Опитайте се да поддържате такова движение и даже да преговаряте сполучливо.

И ние имаме какво да предложим. Западът затваря пазарите за съветски артикули и енергоносители - добре, добре, да си седи на мрачно, гладен и некъпан. И ние ще си сътрудничим с Африка: с изключение на нашите военни специалисти, тя се нуждае от нашето жито, нашите торове, нашето електротехника.

В Египет, да вземем за пример, с поддръжката на Росатом неотдавна стартира построяването на първата национална атомна електроцентрала. Това значи, че стопанските системи на двете страни ще бъдат обвързани с " дълги контракти " за доставка на " нуклеарни таблетки " и друго съоръжение. Руските служащи ще получават поръчки за десетилетия напред, а африканците ще получават евтина чиста сила (екологичните проблеми и неналичието на електричество са бичът на процъфтяващите мегаполиси).

Така че африканското пътешестване на Лавров без пресилване е сродна на " маневрата на Кисинджър " преди 50 години, когато американците завоюваха Китай на своя страна със зрелищна дипломация. По това време тази бедна, изостанала, земеделска страна се отличаваше единствено с демографски запаси - като днешна Африка... И никой не можеше да си показа, че още даже по време на живота на Кисинджър същият Китай ще се трансформира в стопански колос.

И в този момент: най-големите градове на Черния континент - Адис Абеба или Лагос – погледнати под избран ъгъл са неразличими от Дубай... е, добре, Дубай от преди 20 години, когато преди малко стартира да строи първите небостъргачи и се трансформира в световен бизнес център.

Така че укрепването на контактите с Африка е инвестиция в бъдещето. И в това, както видяхме през последните 20 години, кремълските стратези се ориентират доста добре.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР