Колтучене на доматите и премахване на долните листа. В тази

...
Колтучене на доматите и премахване на долните листа. В тази
Коментари Харесай

Колтучене на доматите

Колтучене на доматите и унищожаване на долните листа.

В тази публикация ще разберете по кое време и по какъв начин да премахвате листата на доматите, с цел да получите богата годишна продукция!

Премахване на листата
Много начинаещи градинари несъмнено се питат: за какво би трябвало да се отстраняват листата от храстите на доматите? Защото по този метод стимулирате тяхното развиване: след премахване на няколко листа всички хранителни субстанции се насочват към точките на напредък на растението. Също по този начин, ги предпазваме от заболявания и нашествия на вредители: в случай че храстите са прекомерно гъсти и не се проветряват вярно, сянката и влагата под листата им основават идеалните условия за развиване на гъбички и нездравословни инсекти.

Кога би трябвало да започнете да премахвате листата?
Когато на доматения шубрак са се образували 10 огромни листа, можете да отрежете 2-3 листа едновременно, а точно долните, които допират земята.

Отрежете листата с остра ножица или друго уместно устройство, като внимавате да не повредите стъблото. Също по този начин, е добра концепция да оставите дребни пънчета в основата им: това ще предотврати навлизането на патогенни гъби в лезиите.

Ако храстите на доматите са къси (с избран растеж), отстранете долните им листа единствено един път.

Ако отглеждате сортове домати с неустановен напредък (високи), по-късно повторете премахването на долните листа, до момента в който храстите порастват (2 листа на всеки 2-3 седмици): след резитбата всеки шубрак би трябвало да има най-малко 5 листа, за предпочитане 8.

Вижте още: Подхранване на ягодите

Колтучене на доматите
След като листата са отстранени, би трябвало да накарате храстите да узреят. Но би трябвало да знаете, че тази процедура се отнася единствено за високите сортове домати. Ниските сортове домати, които се отглеждат в градината, дават спомагателни плодове от колтуците.

 Колтучене на доматите и унищожаване на долните листа
 Колтучене на доматите и унищожаване на долните листа

Те не би трябвало да се режат изцяло: в основата им оставете дребен дънер.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР