Колоезденето е най-евтиният метод за справяне с мръсния въздух в

...
Колоезденето е най-евтиният метод за справяне с мръсния въздух в
Коментари Харесай

Интеграцията на двете колела - какво печелим от велосипедите

Колоезденето е най-евтиният способ за справяне с мръсния въздух в градски условия. Придвижването с велосипед има позитивно въздействие върху локалната стопанска система и здравето на хората. Освен това с развиването на бранша се ускоряват производството на колела и велотуризмът.
Представете си, че чакате на светофар, има запушване и навалица от хора за ляв завой. Но не сте в кола, а на колело. Гледките с голям брой колела, чакащи на кръстовищата, не са типични за българските градове. Защото Пловдив и София не са Амстердам и Ротердам, биха споделили някои. Но те могат да бъдат. Условията за основаване на обвързвана, работеща и потребна велосипедна мрежа са налице.

Нарастващите излъчвания от превоза през последните години като се изключи 2020 година и постановат преосмислянето на метода на напредване в градовете.

Колоезденето може да бъде част от решението на този проблем. Да възприемем велосипедите като главен превоз в градски условия, а освен като занимание и спорт за свободното време - това е предизвикването, пред което сме изправени сега. Познаването на преимуществата на колоезденето е основно за смяна на настройките в обществото. За колелата и здравите хора Да караш колело е здравословно, само че и дълготрайно значимо. Колоезденето покачва тонуса и концентрацията, ефикасно спомага като предварителна защита против редица заболявания и удължава живота съгласно разнообразни проучвания с от 3 до 14 месеца. Но това са освен персонални, а и публични изгоди.
Реклама
Добрият здравен статус на служащите икономисва пари на техните работодатели и на страната. Служителите, които карат колело до работа, имат приблизително 1.3 дни по-малко болнични годишно. Това значи облага съвсем 5 милиарда евро годишно за работодателите в Европейски Съюз.

В същото време колоезденето предотвратява 18 хиляди преждевременни смъртни случая, което подхожда на икономическа стойност 52 милиарда евро (поради понижена продуктивност и разноски за лечение). Това несъмнено се отразява и на България, където съгласно статистиката годишно 15 хиляди души умират прибързано в резултат на затруднения от нечистия въздух. Колко зелени са колелата? Когато си приказваме за преимуществата на велосипедите, разумният въпрос е оправдават ли от финансова и екологична вероятност ресурсите, които се употребява за тяхната направа, поддръжка и приложимост. Краткият отговор е " да ". Независимо дали е електрическо или нормално, колелото не замърсява околната среда.

Средното тегло на колите в Европейски Съюз е към 1400 кг за 2017 година, до момента в който това на велосипедите е не повече от 20 кг, или 1.5% от тежестта на една кола. За построяването на колелото са нужни надалеч по-малко средства. Някои от ресурсите, които се употребяват, са едни и същи, само че в понижени количества, а други въобще не се употребяват за производството на колела.

Но разликата в числата не свършва с направата. Според Европейската федерация на велосипедистите производството и поддръжката на междинния велосипед през целия му живот води до излъчвания от 5 грама въглероден диоксид на изминат километър или 6 грама за е-велосипед. Производството, поддръжката и зареждането на автомобил, ръководен в най-вече градска среда, възлизат на 271 грама на км.
За да са стимулирани да карат колелата си от и до работа, хората би трябвало да имат сигурност, че напредването с велосипед няма да ги затрудни по какъвто и да е метод, даже в противен случай - прочие по-лесно ще намират място, на което да оставят колелото си Фотограф: Анелия Николова Реклама
Да пестим, до момента в който караме Инциденти, тапи и замърсявания са очевидните дефекти на най-предпочитания метод на превоз - автомобилния. Но отвън тях има още доста.

Карането на колело е доста по-евтино, респективно доста по-достъпно за хората. Притежаването и потреблението на велосипед съставлява едвам 5 до 10% от разноските за притежаването и потребление на кола.

Велосипедите заемат по-малко място както при придвижване, по този начин и при предпазване във така и така лимитираното пространство на градовете спрямо колите, което ги прави по-ефективни. В същото време основаването на инфраструктура, подобаваща за напредване на колела, е в пъти по-евтино от построяването на пътища за коли.

В Съединени американски щати да вземем за пример построяването на един километър градска автомагистрала коства 240 пъти повече от построяването на висококачествена предпазена велосипедна алея. Годишните разноски в Европейски Съюз за създаване и поддръжка на автомобилна инфраструктура, които се икономисват посредством колоездене, възлизат на 2.9 милиарда евро годишно.
Изграждането на велоалеите не би трябвало да основава спомагателни конфликтни точки сред другите участници в придвижването, а да минимизира риска Фотограф: Николай Николов Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Пазари 3 Свят 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Свят 1 Пловдив 2 Компании 3 Пазари Реклама
Всичко е по-хубаво с велоалеи Колоезденето обаче освен ни икономисва средства, а и облагодетелства градската среда, хората, бизнеса и стопанската система.

Велоинфраструктурата, безапелационна е арх. Християна Василева, защото е директно обвързвана с по-високите продажби на дребно. Велосипедистите харчат над 3 пъти повече от водачите в локалните магазини и са по-лоялни. Добър образец за това е построената в края на 2008 година велосипедна алея на 9-о авеню в Ню Йорк, в резултат на която продажбите на дребно се усилват с до 49% спрямо 3% за целия регион.

Жилищните квартали с добре построени тротоари и велосипедни връзки оферират на жителите повече благоприятни условия за напредване в тапите, по-безопасни са и по-атрактивни, което им дава и по-висока пазарна стойност.

Въпреки че колоезденето се смята за по-опасно от шофирането, проучванията сочат, че качествените алеи спомагат за 44% по-малко произшествия с съдбовен край. Нидерландия да вземем за пример, където една четвърт от всички пътувания се правят с велосипед, е и една от най-безопасните страни за колоездачи, като годишният % на смъртността е единствено 1.1 на 100 млн. км. Ваксина за стопанската система Доклад на Европейската федерация на велосипедистите сочи, че от началото на пандемията през март 2020 година в цяла Европа са оповестени повече от 2300 км нови велосипедни алеи и са направени вложения на стойност повече от 1 милиарда евро.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Продажбите на колела също регистрират растеж с 40% за 2021 година, като се доближава сумата 18.3 милиарда евро, или 22 млн. продадени бройки (обикновени и електрически велосипеди) в Европейски Съюз и Англия.. Прогнозите за европейската велосипедна промишленост са за растеж до 20 милиарда евро до 2024 година

Велосипедният туризъм също става все по-привлекателен за хора от целия свят. В рамките на Европейски Съюз годишно се чака да се реализират почти 2.3 милиарда велосипедни туристически пътувания с обща икономическа стойност 44 милиарда евро.
Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР