Колоездачи демонстративно карат по пешеходните зони на Пазарджик, напук на

...
Колоездачи демонстративно карат по пешеходните зони на Пазарджик, напук на
Коментари Харесай

Колоездачи ни застрашават в пешеходните зони

Колоездачи демонстративно карат по пешеходните зони на Пазарджик, на инат на възбраната за това, въведена с разпоредба на Общинския съвет. Нещо повече – на моменти са толкоз нагли, че като че ли желаят да пропъдят оттова минувачите. Демонстративно вършат рискови маневри или минават с високи скорости, които може и да не убият човек, само че крият опасности от съществени контузии.

Преди броени дни в Пазарджик се стигна до следващия подобен спор, за който ни описа Гергана Николова от Движението на българските майки. По време на обичайния базар на Тортата доброволките забелязали група младежи, които добре се забавлявали с другояче хубавите си колелета. Част от купона било да карат все към натрупалите се край пъстрата сергия деца, за смут на родителите им.

„ Няколко пъти им направихме забележка, само че това като че ли ги настърви още повече, споделя Николова. С нас имаше и дребни деца, и бебета в колички, синът ми беше с превръзка след интервенция. Помолихме велосипедистите да отидат да карат другаде, с цел да не стане нещо неприятно. Вместо това с нагъл звук те ни питаха: „ Иначе какво ще ни направиш? “. И продължаваха да се бутат с колелетата в нас и децата. Даже извикаха още свои приятели.Тогава стана ужасно! Два пъти звъняхме на 112 – никаква реакция. Принудихме се да съберем кашоните със сувенири, а на потегляне единият едвам не отнесе една от майките и бебето й в количката “.

Гергана напомня, че откакто има възбрана, това не е инцидентно и тя би трябвало да се съблюдава. Ако на някого му се постанова да мине с колело, най-малко да пази другите, изключително по-малките. Николова счита, че би трябвало по-често да се вършат хайки за извършители. А в случай че не може да бъдат осъдени по различен метод наглеците, да им се спадат гумите, с цел да се укротят най-малко за малко.

Де юре разпоредбите са добре замислени, а тъкмо преди година съветниците подвигнаха санкциите за колоездачи в пешеходните зони. За първо нарушаване глобата е 20 до 50 лв., за наново и последващи – 50-200 лв.. Има и задоволително забранителни знаци на входовете на градските паркове.

Лошото е обаче, че тези санкции се оказват мъчно използвани, признава шефът на екопатрулите Георги Шикерджиев.

„ Има нихилизъм, има маниакално его, има голямо предпочитание за доказване на това кой е по-голям мъж у някои хора “ – споделя Шикерджиев от горчив опит. Оказва се, че велосипедистите се държат също толкоз безочливо и с неговите чиновници. Ако не съумеят да им избягат, подвигат кавги все едно не те са отговорните, а оня, който се пробва да ги озапти.

Въпреки това предстоят нови инспекции. След предадения от нас сигнал на Николова акцията ще бъде ускорена, с цел да не се стигне до злополуки, увери Шикерджиев.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР