През последните седмици в Регионалната инспекция по околната среда и

...
През последните седмици в Регионалната инспекция по околната среда и
Коментари Харесай

Бум на сигнали за намерени птици в РИОСВ - Пловдив

През последните седмици в Регионалната ревизия по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив) всекидневно се обаждат жители за открити дребни птици. Това оповестяват от Министерството на околната среда и водите.

Най-честите случаи са за неотдавна излюпени екземпляри , които са в положително здраве, само че са паднали от гнездата си при първите си опити да се научат да летят. Обикновено става дума за птици от типа горска ушата сова (Asio otus) , чиято популация в градовете последните години се усилва. Градините, парковете, крайречната растителност и зелените междублокови пространства дават удобни условия за живот и за нейното гнездене.

Експертите към инспекцията припомнят, че не всяка открита птица е бедстваща. В случаите, когато няма забележими белези на пострадване, като да вземем за пример съществуване на кръв или строшаване, верният метод за реакция е птицата да се сложи върху клон на дърво, на покрив на постройка или върху ограда в региона, в който е открита. Обикновено родителите на птичето го откриват и не престават да се грижат за него.

В доста от случаите, когато птиците се насочат към Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, те биват изпращани в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Когато нямат потребност от ветеринарна интервенция, те просто се обгрижват от експертите на " Зелени Балкани ", до момента в който поотраснат и бъдат пуснати в природата. Това обаче понижава шанса на пернатите да се приспособяват към свободния живот и да оцелеят в природата.

Допълнителна информация и най-често срещаните въпроси, свързани с реакция при открити предпазени типове птици и други животни може да бъде открита на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив.
 Спасени при спецакция птици са пуснати на независимост край Стара Загора
Спасени при спецакция птици са пуснати на независимост край Стара Загора

След като 24 екземпляра бяха открити и конфискувани от вкъщи на пловдивчанин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР