Колкото по-рано се открие раковото заболяване в пациента, толкова по-големи

...
Колкото по-рано се открие раковото заболяване в пациента, толкова по-големи
Коментари Харесай

Пробив! Обучиха мравки да откриват рак на гърдата

Колкото по-рано се открие раковото заболяване в пациента, толкоз по-големи са възможностите за оправянето с него. Френски учени от Сорбоната предложиха нов метод за разкриване на заболяването, а методът е сполучлив. За пробива информация разгласява Newsweek.

Ранната диагностика на рака била осъществена благодарение на мравки. Насекомите били дресирани да разграничават пробите, позитивни за болестта.

Методът е подобен с този на кучетата, подготвени за разкриване на опиати и взривни субстанции. Обонянието на мравките  е извънредно мощно и се оказало, че те са лесни за дресиране.  Мъниците имат и други преимущества – дребни са, а не са им нужни и специфични грижи. Тези им прерогативи са в изгода и за избора им. Учените работили с мравки от типа Formica fusca.

Но по какъв начин мъничките инсекти може да бъдат с такава изгода за медицината? Раковите кафези проникват в урината, още когато заболяването не се е показала. Присъстват и биомаркери, които имат присъща миризма. Специфичният мирис прониква и в урината. Той не може да бъде открит с други маркери, само че мравките го усещат.

Заради тренировките на насекомите сироп бил смесван с урина, в която участвало търсеното вещество. От единствено три опита мравки се обучили да разпознават раковата проба. А по-късно се насочвали към нея, даже и да нямало смес на сироп.

Мравките прекарвали приблизително 20% повече време пред епроветките, излъчващи аромата на нужния маркер, заразлика от другите съдове. Насекомите избирали от четири съдинки, сложени в стъкло на Петри.  В една от тях имало  ароматно вещество, две били празни, а в последната епроветка била и капката  с раковите маркери.

Към момента мравките съумели да открият рак на гърдата, която е една от най-агресивните форми на болестта. Но учените са уверени, че насекомите ще може да бъдат подготвени да откриват и други. Към момента кучета, мишки и нематоди към този момент са показвали, че имат опциите да открият рак.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР