Колкото по-малко време остава до обявеното и предварително анонсирано пролетно

...
Колкото по-малко време остава до обявеното и предварително анонсирано пролетно
Коментари Харесай

Владислав Шуригин. За предстоящата пролетна военна кампания

Колкото по-малко време остава до оповестеното и авансово обявено пролетно нахлуване на въоръжените сили на Украйна, толкоз повече пораждат въпросите какво ноу-хау ще употребяват Залужни и неговият щаб за реализиране на оповестената амбициозна цел - нанасяне на стратегическо проваляне на съветската войска.

Несъмнено групировката, която в този момент се образува и се сработва бойно в тиловите региони на Украйна и на полигоните на западните страни, ще бъде мощна. Това е минимум една трета от цялата сухопътна формация, с която разполагат въоръжените сили на Украйна - към тридесет пехотни, десантни, десантни и планински щурмови бригади. Най-малко шест танкови бригади. Най-малко шест артилерийски бригади. Както и елементи от „ специфичните сили “ на въоръжените сили на Украйна и „ Националната армия “. Общата бройка на ударната група може да доближи 140-160 хиляди души.

Състои се от минимум 400 танка, минимум 350 оръдия, до 100 РСЗО, от които минимум 30 високоточни системи " Hymars ", " Mars " и други техни западни аналози. Очевидно е, че в границите на тази атака въоръжените сили на Украйна получиха задоволително количество муниции, аварийни елементи и ГСМ.

Съгласно разпоредбите на военната просвета тези сили най-вероятно ще бъдат разграничени на две ударни групи, всяка от които ще има своя задача. Един удар ще бъде главен, а вторият ще бъде помощен и разсейващ. В същото време командването на въоръжените сили на Украйна ще бъде готово да трансферира сили от всяко направление в другото, там, където триумфът е най-изявен, както беше в тази ситуация със септемврийската атака край Харков, която стартира като спомагателна, само че с развиването си, стана съществена.

На какво ще заложи командването на Въоръжените сили на Украйна в идното нахлуване?

Разбира се, ще се опита да реализира тактическа изненада при избора на местата за удар и уверено предимство - не по-малко от седем към едно в тези региони.

Втората задача, която въоръжените сили на Украйна ще се опитат да изпълнят още в първите часове на настъплението, е да разгромят съветските щабове, системите за бойно ръководство, връзките, както и да унищожат хранилища с муниции и ГСМ на оптимално постижимата за тяхното налично въоръжение дълбочина - до 80 км, предизвиквайки до парализа на бойното ръководство и безпорядък в тила.

За задачата ще бъдат привлечени високоточни РСЗО, както и безпилотни самолети-камикадзе, чиито доставки за ВСУ сега вървят с цялостна мощ. Успехът на решаването на този проблем директно зависи от това до каква степен разузнаването на въоръжените сили на Украйна, основано на техническите благоприятни условия на американското разузнаване и разузнаването на страните от НАТО, ще може да разкрие военната инфраструктура на въоръжените сили на Руската федерация в зоната на нахлуване.

Сега американците и НАТО хвърлиха всичките си старания в идентифицирането на такива обекти. Разузнавателна активност на НАТО по нашите граници, доближи своя най-много и би било вярно да се смята, че цялата военна инфраструктура на въоръжените сили на Руската федерация от предната линия е открита и маркирана на щабните карти на украинците.

Експерти считат, че настъпилото неотдавна понижаване на ударите от високоточни системи на въоръжените сили на Украйна против съветски щабове и центрове за ръководство се дължи не толкоз на обстоятелството, че украинците не могат да ги открият, а на обстоятелството, че те не ги нападат съответно в този момент, с цел да доближат при започване на офанзивата оптималната изненада и оптимални вреди.

Втората задача, която Въоръжените сили на Украйна ще се опитат да решат, с цел да подсигуряват триумфа на настъплението, е задачата за уединяване на регионите, където украинските войски ще нападат. Целта е да се предотврати прехвърлянето на запаси, доставката на ГСМ, муниции в тези региони и проведеното евакуиране на войските. Тези задания са отработени от артилерията на ВСУ в разнообразни браншове на нашата защита през последните седмици с друга степен на триумф.

В същото време е напълно явно, че въоръжените сили на Украйна ще се опитат да употребяват против нас нашето лично ноу-хау - артилерийско нахлуване, което ще сътвори оптимално концентриране на артилерия по направлението на ударите. Но, отстъпвайки ни по бройка на артилерията, въоръжените сили на Украйна разчитат на високата акуратност на западните системи и потреблението на най-новите средства за ръководство на артилерийския огън.

Като цяло, един от главните залози на въоръжените сили на Украйна в идното нахлуване е вярата за „ цифровизиране “ на новите групировки и водене на мрежова война, която би трябвало да даде на украинците главно предимство над врага посредством обезпечаване на преимущество в разузнаването, откриването на съперника, скоростта на поразяването му и точността на провалянето.

През последните няколко месеца бригадите, назначени в тила за комплектоване и образуване на ударни групи, получиха най-новите американски цифрови системи за бойно ръководство и интензивно се учеха да ги употребяват.

Командването на Въоръжените сили на Украйна счита за собствен главен приоритет допустимо най-бързия пробив на първата линия на защитата, където съгласно украинските генерали и техните съветници от НАТО са ситуирани най-закалените и опитни съветски елементи.

Нанасяне на оптимални вреди върху тях, както и попречване на проведеното им оттегляне към втората отбранителна линия, където има по-слабо подготвени полкове, които не разполагат с задоволително бойна техника и тежко въоръжение, образувани от „ мобилизирани “ бойци, които при положение на пробив на техните позиции от въоръжените сили на Украйна, надали ще съумеят да окажат сериозна опозиция, в случай че частите от „ първата линия ” не могат да се изтеглят тук.

Следователно, най-вероятно, офанзивата няма да се води според нормалните модели на тази война - постепенно " гризане " на защитата, а съгласно американските стандарти – обезпечаване на оптимално огнево предимство и таранни удари, ориентирани към най-подходящите за тях посоки.

Американските съветници карат командването на въоръжените сили на Украйна оптимално да ускорят настъплението, до момента в който във въоръжените сили на РФ към момента има сериозен дисбаланс сред добре оборудвана с техника, въоръжение и подготвен персонален състав, елементи и огромен брой „ укрепени “ полкове, доста от които нямат освен лична артилерия и танкове, само че даже и коли и други транспортни средства за естественото им доставяне.

Командният им състав няма военен опит и се състои най-вече от все същите „ резервисти “, доста от които не са служили в армията, а са приключили военни факултети на университетите. Бойната стойност на такива полкове е условна и в отбрана против добре подготвен и снабден съперник те нямат съвсем никакви шансове.

Несъмнено командването на Въоръжените сили на Украйна се готви за нахлуване, освен това със „ скрити козове в ръкава “. Експертите считат, че това може да е масираното потребление на ударни безпилотни летателни апарати и изключително камикадзета, благодарение на които украинското командване ще се опита да нанесе оптимални вреди на съветската артилерия и военна техника на позициите, да преследва тиловите транспортни колони и движещите се войски по пътищата.

Също по този начин не може да се изключи масираната офанзива на БПЛА против обекти в Русия на дълбочина 800-1000 км. Наблюдаваме дейни опити за изследване и откриване на нашата система за противовъздушна защита през последните седмици.

Силните страни на въоръжените сили на Украйна в бъдещата атака:

- Опитно оперативно-тактическо командване. Командирите на батальони и бригади на въоръжените сили на Украйна са опитни военачалници, които са минали през най-малко една година война, а доста от тях водят война от 2014-15 година

- Добре проведена вертикала на бойното ръководство, основана на затворени информационни системи, цифрови системи за продан на информация, бойно ръководство. Наличие на боен интернет.

- Добре подготвен, с голям военен опит персонален състав на артилерийските елементи, всеобщото им прекосяване към високоточните артилерийски системи на НАТО.

- Разузнаване, интегрирано с НАТО и Съединените щати, което ви разрешава бързо да получавате информация за врага и също толкоз бързо да я прилагате в дигитален формат.

Но в допълнение към мощните страни има и недостатъци на въоръжените сили на Украйна, които няма да е елементарно за командването да компенсира:

- Ниско качество на украинската пехота. Мотивацията на болшинството украинци, мобилизирани през последните месеци, е извънредно ниска. Броят на хората измежду тях със сериозен опит клони към нулата. Повечето, за един и половина - два месеца образование, получават единствено начална военна подготовка.

— Голям дефицит на офицери. Особено на по-низшите равнища - до рота в това число. Редови офицери на това равнище на практика няма. По принцип това са мобилизирани ученици на военни катедри или ветерани-сержанти, назначени на офицерски длъжности.

- Командването на въоръжените сили на Украйна няма огромен опит в настъпателните боеве, без да броим септемврийската атака, която по-правилно би било да се назова гонене на отстъпващия съперник. Няма и задоволително опит в щурмуването и пробиването на проведена защита, без да броим градските борби и контраатаките.

- Въоръжените сили на Украйна към момента съществено отстъпват на въоръжените сили на Руската федерация по брой танкове и артилерия. За танкове - минимум четири пъти, за артилерия - пет пъти.

- Въоръжените сили на Руската федерация изцяло превъзхождат въоръжените сили на Украйна по бойна авиация, високоточно ракетно оръжие. Поддържа се предимство и в ударните БПЛА и дроновете - камикадзе.

- Общото числено предимство на въоръжените сили на Украйна над числеността на съветската формация понижа от 3 на 1 през септември до 1,3 към февруари.

- Руското командване разполага със съществени запаси - най-малко 80 хиляди души, които, несъмнено, ще ги употребяват при положение на опасност.

Ето за какво, макар голямата агитация за „ успеха “ на идното нахлуване, украинското военно управление не е изцяло решително в неговия триумф. Редица сериозни фактори за триумф и неуспех са в зоната на неустановеност. До този миг бойната формация не е достигнала нужните бойни параметри. Част от техниката и оръжията не престават да идват, снабдяването с муниции върви с цялостна мощ, само че те към момента не са задоволителни, с цел да задоволят всички потребности на едно огромно нахлуване.

Бавят се доставките на тежки танкове Леопард, на които се залага изключително доста в бъдещото нахлуване. Украйна към момента не е получила тактически ракети със междинен обхват (до 500 км). Степента на подготовка на персоналния състав на новосформираните бригади се прави оценка като ниска. И най-вероятно някои от тези несигурности ще останат най-малко доникъде на април.

Отделен проблем е отговорът на въпроса – ще съумеят ли въоръжените сили на Украйна да реализират тактическа изненада при започване на настъплението. От това директно зависи по-нататъшният му ход. Руското разузнаване също организира непрестанно наблюдаване и събиране на информация за съперника и подценяването на неговите благоприятни условия може да коства доста скъпо на въоръжените сили на Украйна. Руското военно командване е натрупало богат военен опит и ще се постарае да не повтаря грешките от предишното.

Пролетната военна акция в Украйна ще бъде най-важният стадий от актуалната " гореща фаза " на руско-американската война, вследствие на която ще стане изцяло ясно дали Съединени американски щати и техните съдружници ще съумеят да спрат съветските да напреднат и да нанесат сензитивно военно проваляне на Русия или ще би трябвало да преминат към „ проект „ Б “ – да търсят способи за избавяне на съществуващия украински режим и да стартират мирни договаряния с Русия. Залогът и за двете страни е оптимален!

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР