Колкото по-голяма част от информацията се прехвърля в електронен и

...
Колкото по-голяма част от информацията се прехвърля в електронен и
Коментари Харесай

Т. Дончев: Информацията в електронен и дигитален вид генерира нови рискове

Колкото по-голяма част от информацията се трансферира в електронен и цифров тип, това води до усъвършенстване на ресурсите, увеличение на темпото на работа, повече конкурентоспособност, по-ефективни администрации, само че в това време прави хората все по-зависими и генерира нови опасности.

Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на интернационалната конференция " Предизвикателства в киберсигурността " (Cybersecurity Challeges Conference), която се организира в зала 3 на НДК. Събитието е част от формалната стратегия на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. В конференцията вземат участие над 150 делегати от държавния бранш, частния бизнес и неправителствени организации от Европа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Томислав Дончев цитира думи на откривателя Алвин Тофлър, който преди четвърт век е твърдял, че в осведомителното общество, за разлика от индустриалното и предходните общества, няма да има спор за ресурсите, тъй като осведомителните запаси могат да се споделят и употребяват неведнъж от всички. Според Дончев това е правилно, само че когато става дума за сензитивна информация и такава, с която може да се злоупотребява, тогава нещата стоят много по-сложно.

Вицепремиерът смята, че би трябвало да се намерят най-правилните политики за по-добра осведомителна сигурност в областта на отбраната на персоналното пространство, отбраната на държавната информацията и тази, която е значима за естествения стокооборот.

Според него казусът е по какъв начин да се откри верният баланс. " Аз мога да ескалирам до безспир ограниченията за осведомителна сигурност, само че това в един миг ще забави и ще затрудни естествения търговски оборот ", добави вицепремиерът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР