Колкото и странно да изглежда, няма възраст за злото. Човек

...
Колкото и странно да изглежда, няма възраст за злото. Човек
Коментари Харесай

Баба Анжука е един от най-профилираните серийни убийци на Румъния и Сърбия

Колкото и необичайно да наподобява, няма възраст за злото. Човек може да се трансформира в изверг когато и да е и да влезе в историята със смразяващи закононарушения. Историята на баба Анжука го потвърждават и е реалност, че никой не би могъл да си намерения, че тази жена е профилиран сериен палач. Повечето нейни съселяни си я спомнят като усмихната и извънредно отзивчива жена, която се стреми да оказва помощ на всеки. Известна е със своите забавни и красиви отвари, които оказват помощ за лекуване на най-различни болежки.

Баба Анжука е на близо 100 години и едвам в края на живота ѝ излиза наяве, че има доста тъмна страна. Бабата познава толкоз добре всички билки, че с лекост може да отнеме живота на човек и тъкмо като един от най-хубавите наемни убийци в античен Рим – Локуста, баба Анжука извършва най-различни поръчки. Твърди се, че е помогнала на дузина дами да уморят своите съпрузи и окото не ѝ е мигнало.

Истиснкото ѝ име е Ана ди Постонжа, само че мнозина ще запомнят името „ Вещицата от Банат “ или „ Вещицата от Владимировац “, само че за местността е просто баба Анжука – това е нарицателното за сигурна гибел. За страдание няма доста информация, а защото тя самата оперира през XIX век, историята не може да опише доста, защото румънският списък не е толкоз плодотворен, а хората, които я помнят, лека бавно се гълтам от времето. Това носи именития статус на старицата, въпреки и същият да не е чак толкоз розов, колкото си мислим.

Тя е загадката със устойчиво семейство, родственици и близки, обградена е от хора, които я обичат, само че това не дава отговор на въпроса: по какъв начин една бабичка става сериен палач? Статистиката твърди, че е един от най-профилираните убийци, само че за жалост, криминолозите могат единствено да позволяват мащабите на нейните закононарушения. Още при започване на нейния живот ще бъдат открити някои забавни обстоятелства, които дават сигнали, че има изкривявания, способни да доведат младата Анжука до нейната крайна форма.

Тя е родена в Румъния през далечната 1838 година (тя самата твърди, че е родена през 1836 г.) в богата плантация и на практика нищо не ѝ липсва. На 11-годишна възраст се мести със фамилията си във Владимировац, което през днешния ден е част от Сърбия. Там се образова и продължава да води един доста спокоен и даже разточителен живот. Нещата се трансформират, когато става на към 20 години и се влюбва в млад австрийски боен офицер. Връзката е много мощна, само че Анжука не знае, че същият е болен от сифилис. След изразходване на връзката, въпросният ще побърза да изчезне от живота ѝ. Малко по-късно ще има нов опит за връзка, този път с по-възрастен мъж, който има цели 11 деца.

Двамата си пасват като темперамент, само че брачният партньор живее към 20 години, до момента в който 10 от 11-те деца умират в серия нещастия, превръщащи се в един от най-дългите кошмари за Анжука. В някои истории се твърди, че тъкмо тя е повода за заличаването на целия жанр, само че други посочват измененията доста по-късно. Това е оня миг, когато стартира да трансформира историята си и да се трансформира в баба Анжука.

Тя отваря дребна лаборатория в своя дом и стартира да прави най-различни отвари, които лекуват и разнообразни болки във времето. Анжука е извънредно интелигентна и във времето, в което живее, знае към 5 езика. Нейната лаборатория може да се счита за основа на химията в Сърбия, а що се отнася до билките, нейните смески могат да решат редица здравословни проблеми и това идва с избрани суми. Баба Анжука става богата за доста къс интервал от време.

Първата жертва ще пристигна, когато боец се пробва да откри лекарство, с което да избегне военната работа. Баба Анжука продава една особена смест, която е задоволителна да го разболее и да пропусне повиквателната, само че го прави толкоз добре, че с изключение на повиквателната, същият човек пропуща и остатъка от живота си.

Баба Анжука се профилира в търговията с любовни отвари, които не дават отговор изключително на името си. Истината е, че старицата предлага унищожаване на тези съпрузи, които не стопират да малтретират своите дами. И се оказва, че това е един необикновен пазар и има задоволително дами, които желаят назад свободата си. Баба Анжука предлага съвременно решение на развода, защото живее във време, в което религията не е особена мощ.

Историята споделя, че баба Анжука постоянно пита своите клиентки какъв брой сериозен е казусът, а откакто разбере, че с няколко отговора става въпрос за принудител, бързо подава пакетче с нужната отрова и по-късно дава упътвания за деяние. Баба Анжука най-често продава арсен с други отровни билки, които унищожават човешкото тяло, подсигурява, че до една седмица ще има още една вдовица. Статистиката демонстрира, че нейните жертви са сред 50 и 150.

Тъй като има прекалено много съпруги, които желаят да се отърват от хомота в фамилията. Точно това ще разсъни съмнения и когато се свържат всички линии, баба Анжука се трансформира в главен обвинен. Една жена на име  Стана Момиров ще признае, че най-малко 3 пъти е купувала отвари от бабата. Първият път я употребява против нейния брачен партньор, по-късно купува отрова за новият брачен партньор и най-после за своя свекър. Точно тези убийства основават допустимо най-вече несъгласия в архивите на полицията. Започва следствие, което ясно демонстрира, че единствената смяна в всекидневието на госпожа Момиров, това е визитата на баба Анжука.

Годината е 1929 и Анжука е към този момент на близо 90 години. До последно се пробва да отхвърли безусловно всичко и твърди, че нито една нейна клиентка не е желала нещо сходно. Въпреки опитите да понижи съмнението, Анжука се озовава с доживотна присъда за своите закононарушения. Мнозина не са изключително очаровани, въпреки всичко е ясно, че старицата няма да живее доста и няма да получат отмъщение за всички убийства. След 8 години ще се окажат прави, никой не вижда смисъл да държи старицата зад решетки, става известно, че няма смисъл да я държат, по този начин или другояче е на напреднала възраст и нейните дни са преброени. Върната е назад вкъщи, където живее умерено.

И до през днешния ден е мъчно да се твърди дали е тъкмо профилираният сериен палач, който хората познават, след нея има още доста жестоки образци. От една страна е пособия на дами в неволя, само че от друга е убивала, което не се преглежда като позитивно. За своите клиентки е била спасителка, само че за всички останали ще остане изверг.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР