Колкото е опасно, когато в организма липсват определен витамини, то

...
Колкото е опасно, когато в организма липсват определен витамини, то
Коментари Харесай

Прекаляване с витамини - какви са рисковете?

Колкото е рисково, когато в организма липсват избран витамини, то също толкоз рисково е, в случай че се предозира с някои от тях. Витамини от група B и C са разтворими във вода и не мога да се съхраняват в организма.

Така че, в случай че вземете повече от тях, те просто ще се отделят. Мастноразтворимите витамини - А, D, Е и К, обаче се съхраняват в мастните депа на организма, тъй че могат да се натрупват и да доведат до съществени странични резултати.

Витамин А – При предозиране се натрупва в организма и може да докара до доста странични резултати. Състоянието на предозиране се назовава хипервитаминоза А. Първите признаци са замъглено зрение и главоболия, следвани от повръщане, диария, гадене, виене на свят, звук в ушите, отмалялост, бодърствуване, нервност, кожен обрив, косопад, болки в ставите, менструални проблеми, увреждане на черния дроб, нарушаване в растежа на костите или остеопороза и увреждане на нервната система.

 Витамини

В-комплекс – Тези витамини са от изключителна значимост за човешкия живот. B комплекс витамини B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12 са наричани също тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин, биотин, фолиева киселина и кобаламин. Обикновено непотребните количества от тях се отделят посредством бъбреците, само че е допустимо и предозиране.

Витамин B1 – тиамин – Ако вземете повече от него, организмът ще изхвърли остатъка посредством урината. Предозиране с витамина се среща доста рядко, само че в случай че въпреки всичко се получи, то налице са нежелани реакции, като смутен корем и даже алергична реакция. Симптомите на алергичната реакция са раздразнение на кожата, сърбеж или обрив. Други признаци при предозиране, само че в редки случаи, могат да бъдат гадене, виене на свят, зной и отичане на ръцете, лицето, устата или гърлото.

 Ревитаминоза

Витамин B2 – рибофлавин – Предозирането води до нараснала периодичност на алергични реакции. Симптомите на алергични реакции най-често включват отичане на лицето или езика, тресчица и затруднено дишане. Рибофлавинът може да аргументи и безвредно жълто-оранжево оцветяване на урината ви.

Витамин B3 – ниацин – При предозиране се следи замъгляване на зрението, а по-рядко и гадене, стомашни болки, повръщане.

Пантотенова киселина - витамин B5 и биотин - витамин B7 – Всяка по-голяма доза води до тежка диария.

Витамин B6 – пиридоксин – Приемането на повече от 200 мг на ден предизвиква разнообразни мускулни или нервни проблеми. Налице са болки, несръчност, загуба на мускулна съгласуваност и даже парализа.

 Злоупотреба с витамини

Витамин B9 - фолиева киселина – По огромни дози от 15000 мкг дневно водят до увреждане на централната нервна система. Появяват се двигателни нарушавания, парализа, болежка или изтръпване.

Витамин B12 – кобаламин – Прекомерния банкет води до появяването на кръвни съсиреци, сърбеж, диария и сериозна алергична реакция.

Витамин С – Много е мъчно да се предозира с витамин С. Твърде огромните му дози обаче потвърдено могат да бъдат токсични. Характеризират се с проблеми с храносмилателния тракт, тежко стомашно-чревно раздразнение и диария, даже до образуването на камъни в бъбреците. Тези положения от своя страна водят до дехидратация, която е доста рискова.

Витамин D – Предозирането се назовава хипервитаминоза D или витамин D токсичност. Появяват се стомашно-чревни нарушавания, нараснало кръвно налягане и нараснали равнища на калций в кръвта (хиперкалциемия), което може да докара до неточен сърдечен темп и други медицински проблеми.

Витамин К – Ако се одобри в прекомерно огромни количества, то той води до окислително увреждане на клетките и тъканите. По този метод се усилва риска от редица болести, в това число и рак. Уврежда се и черният дроб.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР