Колко струва политическото влияние? У нас обикновено то се купува

...
Колко струва политическото влияние? У нас обикновено то се купува
Коментари Харесай

Родни бизнесмени и политици си плащат щедро за "чуждестранни агенти"

Колко коства политическото въздействие? У нас нормално то се купува с корупция, до момента в който в Съединени американски щати работи закон за лобизма, който разрешава на всеки с пари да има глас във Вашингтон. През последните години се получи по този начин, че родни политици и безнесмени започнаха война точно на фронта на лобизма в Щатите.

 

Mилиони за посланичество в Съединени американски щати

 

Лобизмът не е евтина услуга. Когато наемаш лобистка компания, имаш за цел да упражниш неофициален напън в интерес на съответно политическо решение. В Съединени американски щати информацията за това е обществена, като има регистър с наетите лобисти на уеб страницата на Сената. Там от няколко години могат да се видят и български имена.

Пионер сред българските политици и предприемачи в лобистките услуги зад Океана е депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Той употребява фирма BGR Group, на която  от 2017 до 2019 г. е платил малко над 900 000 $, разкри издианието Foreign Lobby Report. За последно договорът му с лобиста бе възобновен през декември 2020 г. В него написа, че " BGR ще даде услуги по държавни въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни връзките с подобаващи публични лица и основни фигури в Съединени американски щати в опит да помогне на господин Пеевски с проблеми в Съединени американски щати ".

Друг изтъкнат български политик, който употребява лобистка компания в Съединени американски щати, е някогашният стопански зам.-министър Александър Манолев. Той е наел Rushmore strategic advisors LLC от 17 октомври т.г. От оповестения документ излиза наяве още, че за Манолев ще лобира американецът Дъглъс Бейкър, който е бил заместник-помощник-секретар в Министерството на търговията на Съединени американски щати, както и специален асистент на президента по вътрешната сигурност. Целта е да се отстранен глобите по отношение на Манолев по член 7031(с) от Закона за Държавния департамент, задграничните действия и обвързваните с тях бюджетни средства.

Освен политици родни предприемачи също си купуват политическо въздействие в Съединени американски щати. Лобистката фирма Alexandria Group International има връзки с братята Пламен и Атанас Бобокови. Тя се ползва и от съпругата на обвинения, собственик на " Винпром Карнобат "  Миню Стайков - Рени, като задачата е да осведоми американските законодатели за " престъпното завладяване на страната и бизнеса " в България.

 

Кой защо заплаща

 

Неколцината българи с лобисти в Съединени американски щати имат сходни проблеми, за които търсят решение във Вашингтон. Депутатът Делян Пеевски стартира да пазари политическо въздействие след банкрута на КТБ, когато бившият мажоритарен притежател на банката Цветан Василев се оплака в Щатите, че е жертва на корупция, и изиска наказания по закона " Магнитски ". След като Пеевски въпреки всичко влезе в санкционния лист през 2021 година, той ангажира и американската правна кантора „ Морган Луис и Буке “. Тя го съставлява от 2018 година, когато против него бе заведен иск по американския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Law).

Сходни са задачите и на кадъра на ГЕРБ Александър Манолев, който също търси метод да се избави от американските наказания. Въпреки че не е глобен по " Магнитски ", на бившия зам.-министър и фамилията му им е неразрешено да влизат в Щатите. Причината е, че съгласно американските управляващи той е участвал в корупционни действия, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в демократичните държавни институции и публични процеси, в това число употребявайки политическото си въздействие и длъжностни пълномощия за персонална полза.  

Докато нарочените от Съединени американски щати за корумпирани се оправдават през лобистите си, предприемачи Бобокови и Миню Стайков натискат Вашингтон да прогледне за огромната корупция у нас. Фирмата, която са наели - Alexandria Group, подава в Държавния департамент документ, в който написа, че  " Бойко Борисов ръководи с група олигарси във взаимноизгодни взаимоотношения, като най-видният от тях е Делян Пеевски, който оперира над закона и има изключителна икономическа и политическа власт ".

 

Резултатите

 

По всичко проличава, че тактиката на Пеевски и Манолев да се защитят от ударите отвън чрез скъпи юристи и лобисти няма да проработи. Въпреки изхарчените милиони депутатът от Движение за права и свободи не съумя да почисти името си в Съединени американски щати и попадна под ударите на " Магнитски ". През август юристите му апелираха пред Окръжния съд за окръг Колумбия наложените му наказания, само че вероятностите въобще не са положителни. Това излиза наяве от отговора на американските управляващи във връзка със заведения иск. 

В позицията си до съда Държавният департамент и американското Министерство на финансите се базират на богата правосъдна процедура, съгласно която искът на Пеевски против наложените му наказания не може да бъде прегледан. Причината е, че сходни решения на политическите органи като това кой да влезе в листата " Магнитски " не подлежат на правосъден надзор. Съдът не може да реши дали някой справедливо е глобен, защото не е способен и не разполага с информацията за аргументите за глобите.

" Когато има достоверна информация за присъединяване на обещано лице в забележителна корупция, Конгресът упълномощава държавния секретар да уточни или идентифицира такова лице. В резултат на това тези лица нямат право на влизане в Съединени американски щати без значение дали са кандидатствали за виза. Всякакви причини, че такива лицата би трябвало да бъдат позволени, трябва да бъдат оставени на политическите органи, без съдебна интервенция ", аргументират се американските управляващи.

За сметка на това лобистките старания на фирмата Alexandria Group, която се употребява от Бобокови и Миню Стайков, реализират резултат. Първо, издействаха през 2020 година Комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат да проверява дали депутатът от Движение за права и свободи е опитал да прикрие незаконни заплащания през медиатори, с цел да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в Съединени американски щати.

Последва и реакция на двама американски сенатори - ръководителя на комисията по външна политика към Сената на Съединени американски щати Боб Менендес, демократ от Ню Джърси, и най-старшия републиканец в комисията Джим Риш от Айдахо, които излязоха с обща позиция против корупцията в България. Според Foreign Lobby Report позицията на двамата сенатори е резултат от диалог сред дузина членове на комисията по външната политика в Сената и Камарата на представителите с някогашния дипломат на Съединени американски щати в България Джеймс Пардю (2002-2005) и Родерик Муур (2005 година бе за три месеца шарже д’фер) във връзка с парламентарни избори на 4 април 2021 г. Разговорът е бил организиран от Alexandria Group.

По всяка възможност и политическото решение на Съединени американски щати да глобяват Делян Пеевски е резултат от тихата война между лобисти. Предстои да забележим докога за проблеми със закона българските политици и предприемачи ще търсят поддръжка в Щатите. Едно е несъмнено - всичко това вреди на имиджа на България, на която така и така ѝ се носи славата на най-корумпираната в Европа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР