Колко ще ни струва трапезата за Великден - сравнение на

...
Колко ще ни струва трапезата за Великден - сравнение на
Коментари Харесай

Колко ще ни струва трапезата за Великден?

Колко ще ни коства трапезата за Великден - съпоставяне на цените на главните храни за празника този четвъртък и преди един месец

От вършат изследване какъв брой коства кг агнешко, кг домати, толкоз краставици и 20 яйца. Сметките демонстрират, че на едро преди четири седмици те са коствали 32 лв. и 81 стотинки.

Месец по-късно същите артикули към този момент излизат близо 34 лв. на едро. На дребно цените са по-високи.

Екипът на малкия екран се върна още веднъж месец по-късно в същите магазини, с цел да ревизира кое с какъв брой нарастна.

От обичайните храни за празника Велко Величев ще постави на масата салати, яйца и козунаци и споделя, че всичко е много скъпо.

„ За агнешкото към този момент няма да приказваме, тъй като това ще бъде разкош “, споделя Велко.

Посетихме един магазин преди месец. Сега се връщаме още веднъж - цените на всички типове агнешко месо тогава са били по-ниски. Агнешкият бут, да вземем за пример, е по-скъп с 3,50 лева по отношение на месец по-рано.

Търговците изясняват, че преди празника производителят, от който купуват е вдигнал цените и това се отразява на крайния клиент.

Връщаме се и в пекарната, в която екипът е бил преди четири седмици. Суровините за козунаците не престават да нарастват, само че към този момент тук не са променяли цените. Все отново от пекарната признават, че цените са с 10 на 100 по-високи от предходната година.

Зелените салати на пазара костват 1,50 лева, само че потребителите регистрират разлика в броя салати, които купуват против тази сума.

За месец яйцата също са поскъпнали въпреки и със стотинки. От комисията по стоковите тържища и борсите регистрират 4 на 100 нарастване при съществени хранителни артикули за месец в цените на едро.

„ Аномалиите са в дребните търговски обекти основно, там има доста по-голяма възприятие за презастраховане и много по-високи маржове, може би по-лоша логистика и неефикасен метод на работа “, споделя Владимир Иванов от ДКСБТ.

Експертите са засекли агнешко на цени над 40 лв. за кг, само че сходни цени са необичайност в комерсиалната мрежа, показват те.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР