Колко ще издържи правителството?Динамично живее управляващата коалиция. “Приятелски огън” от

...
Колко ще издържи правителството?Динамично живее управляващата коалиция. “Приятелски огън” от
Коментари Харесай

Може ли войната в Украйна да събори българското правителство?

Колко ще издържи държавното управление?

Динамично живее ръководещата коалиция. “Приятелски огън” от президента. Първа министерска рокада. Стрелба със снежни топки по премиера на Шипка. Нехомогенна позиция за войната в Украйна. Коалиционен сътрудник, който обществено се съмнява в спецслужбите. Депутат от ръководещото болшинство с обвинявания към различен съдружен сътрудник за политически назначения без конкурси…

А са минали единствено два месеца и половина откогато ръководството на страната пое държавно управление, в което “Продължаваме промяната” (ПП) си партнира с други три политически сили – “Има подобен народ” (ИТН), Българска социалистическа партия и “Демократична България” (ДБ).

Задават се още провокации, пред които досегашните ще наподобяват като спаринг сесия. Но и те са задоволителни да си зададем въпроса: Колко ще издържи държавното управление? Този въпрос обаче е в корелация с други – коя е най-сериозната опасност за стабилността на обединението и има ли опция на актуалната управническа настройка.

Танц със саби в обединението

Съвместното ръководство в коалиция е като танц със саби. Особено в обстановка като днешната, когато даже властта да стартира да се търкаля по жълтите павета, няма кой да се наведе да я вземе поради връхлитащите рецесии. За опозицията като ГЕРБ е прекомерно рано – задачата на Бойко Борисов и партията му е ръководещата коалиция да катастрофира във всички сфери – надяват се да “помогнат” и ускоряващата се инфлация, и високите цени на силата и горивата, а към този момент и потокът бежанци от Украйна, написа.

Механизмите за разрешаване на конфликтни въпроси вътре в обединението не работят. Експертни препоръки, лидерски срещи, взаимни съвещания на парламентарни групи – тези формати не се практикуват изключително. Дори тези, които бяха одобрени в съдружното съглашение. Все отново в Народното събрание управленията на парламентарните групи обменят отзиви и стиковат позиции по законопроекти. Но в случай че беше сработила система за вътрешнокоалиционно взаимоотношение, нямаше да се стига до акции като тази на депутата Александър Дунчев от “Продължаваме промяната”, деен природозащитник и някогашен шеф на Агенцията по горите в последните два служебни кабинета на президента Радев.

От няколко дни Дунчев приказва по медии и в обществените мрежи по какъв начин “мафията дърпа конците в земеделското министерство”, по какъв начин се връщат чиновници, свързани освен с Българска социалистическа партия, само че и с ГЕРБ и с Движение за права и свободи – “поръчкови шефове, които години наред са потвърдили, че извършват политически поръчки – да дадат огромни количества дървесина на съответни компании, на занижени цени “. Българска социалистическа партия ръководи земеделското министерство. Лидерът на социалистите и вицепремиер Корнелия Нинова, както и министърът на земеделието Иван Иванов отхвърлиха обвиняванията и хвърлиха съмнения върху Дунчев – обслужвал ползите на компании, ощетени от решението държавните горски стопанства сами да секат и да продават дърва и не се осъществила упоритостта му за висок пост.

Пред Българска национална телевизия Иванов дори изясни, че това не е позиция на Политическа партия – което Нинова изяснила в диалог с премиера Кирил Петков, “а персоналното виждане на господин Дунчев”. Разбира се, сходно разграничаване би могло и да е тактически ход на премиера Петков, с цел да не се под напрежение в допълнение връзките в обединението.

Макар че Дунчев оповестява за поддръжка от сътрудници – депутати от Политическа партия, никой от тях не я разгласи обществено. Единствените, изразили поддръжка, се оказаха тогавашните му съратници от “Да, България”, част от Демократична България дружно с ДСБ и Зелените. “Проблем в обединението няма, само че на казаното от Александър Дунчев би трябвало да се обърне внимание”, съобщи в Народното събрание Ивайло Мирчев от “Демократична България”. За напрежение в обединението не признават и от Има Такъв Народ. От ръководещото болшинство стискат зъби, усмихват се отгоре-отгоре пред камерите и толкова.

А Българска социалистическа партия се приготвя овреме за локалните избори следващата година. Дърва за огрев и незаконна сеч против гласоподаване е прочут патент за следен избор. Изглежда, че Българска социалистическа партия няма нищо срещу в този момент да показа позициите в бранша с тогавашния си сътрудник в ръководството – Движение за права и свободи, под чийто надзор бяха горите в кабинета на тройната коалиция.

Заради упорството на Българска социалистическа партия и досега не е придвижен законопроектът за изваждането на Агенцията по горите от земеделското министерство и прехвърлянето ѝ към Министерски съвет – контрактувано в съдружното съглашение от партиите. Проектът трябваше да е подготвен до 28 януари, за което алармира преди време отново Александър Дунчев и даже разяснява, че е съзнателно занимателен. Според Иван Иванов – бил е подаден на 28 януари в Министерски съвет и се чакали “бележките на Министерски съвет”, преди да се внесе в Народното събрание.

Всяка коза на собствен крайник виси

Коалицията следва правилото: “Всяка коза на собствен крайник виси” – и която и да е от четирите политически сили заобикаля да подлага на критика партньорско министерство или министри, нито да показва поддръжка за партньорска самодейност. А всички дружно заобикалят да засягат президентската институция – когато президентът подлага на критика, дават отговор само министър председателят и вицепремиерът Асен Василев.

Съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов неколкократно показваха неодобрение от обстоятелството, че бранш сигурност е уплътнен с назначения от служебните кабинети – т.е., под мощно президентско въздействие. Наскоро от “Демократична България” обществено се усъмниха в надеждността на информацията, която българските спецслужби получават. Атанасов даде образец с прогноза на спецслужбите, че огромен боен спор в Украйна няма да има, и заподозря съзнателно подценяване. “Притеснително е, че българските спецслужби и генералитетът ни са бъкани с съветски сътрудници и открити путинофили”, изясни и Ивайло Мирчев. От декември м.г. от Демократична България упорстват за промени в управленията на спецслужбите, само че не срещат поддръжка в обединението. А Радев парира сходни поръчки.

Макар да в профил министъра на защитата Стефан Янев, някогашен консултант на президента и длъжностен министър председател в държавните управления му, министър председателят също не е изразил единодушие с оценката на Демократична България за работата на службите. Нещо повече – като форма на поддръжка бе изтълкувано прессъобщение след съвещание на Съвета по сигурността тази седмица, в което Кирил Петков приканва службите за сигурност “да продължат да дават оперативна информация” (което им е работата).

Кризи отвън надзор

И в случай че напрежението в обединението може да бъде туширано заради боязън от загуба на властови позиции и неразбираемо политическо бъдеще за мнозина от участниците в нея, войната в Украйна и нейните последствия – бежански поток, скъпи горива и енергийни първични материали, не подлежат на надзор. Кабинетът би следвало да е създал сюжети по какъв начин да се оправи при спор с друга дълготрайност и с какво движение да взема решение енергийната диверсификация поради съвсем цялостната взаимозависимост от съветски нефт и газ. На влизане на срещата на европейските водачи във Версай френският президент Еманюел Макрон съобщи, че по-зависимите от доставките на съветски газ страни би трябвало да бъдат подкрепени с повече вложения.

В случай на нарушени доставки на съветски петрол за рафинерията на “Лукойл”, България мъчно ще внася горива извън, защото множеството данъчни хранилища се държат от “Лукойл”. Възникнат ли проблеми с доставките на съветски природен газ, компенсирането и на този недостиг е проблематично. Шансът е, в случай че се случи след края на отоплителния сезон, когато потреблението понижава, защото топлофикациите са най-големият потребител на газ в България.

Интерконекторът с Гърция не е подготвен и заради тази причина се внасят единствено 30% от контрактувания с Азербайджан газ. Надеждата е този път срокът – 1 юли, да бъде спазен, тъй че към септември през тръбата да се подава газ. На газохранилището в Чирен не може да се разчита – суровината от там се употребява извънредно внимателно, защото зимата не е завършила, а газ ще може да се нагнетява най-малко след месец. В началото на отоплителния сезон предишния септември нагнетеното в хранилището синьо гориво е било на скромното равнище от 60.8%.

Студуване плюс скъпите горива и високата инфлация е най-бързата писта за оставка, на което и да е държавно управление. При цени на петрола, които скоро може и да пробият $130 за барел, психическата граница от 3 лева./л елементарно ще бъде достигната. Презапасяването с олио сподели какъв брой мощни страхове владеят жителите на най-бедната страна в Европейски Съюз, претърпели дефицитите на социализма и на Лукановата зима. Дали брашното не е на дневен ред?

Паника от бежанците

Бежанците от Украйна ускоряват суматохата измежду популацията, задоволително влудено от двегодишната пандемия от COVID-19. Прогнозите варират от 100 000 до 300 хиляди души, сега в България обитават към 30 000 майки, деца и възрастни хора от Украйна. Правителството закъсня с организацията за посрещането на бежанския поток, а на 14-ия ден от началото на войната най-накрая образува спешен щаб, който да координира работата на институциите. В особено видео вицепремиерът по дейно ръководство

Калина Константинова заяви, че от петък, 11 март, на граничните пунктове жителите, влизащи от Украйна, ще могат да получат документ, с който да обитават законно на територията на България и да получат достъп да пазара на труда, обучение, опазване на здравето и обществена поддръжка. Досега общини и неправителствени организации се справяха както могат, с цел да обезпечат здравни услуги на новодошлите след настаняването им. За задачата употребяват помощ про боно от лекари, стоматолози и болнични заведения или против възнаграждение, за което в множеството случаи се употребяват дарения.

За българския бюджет издръжката на толкоз хора е непостижима, в случай че няма европейска помощ, за каквато ще упорства министър председателят Кирил Петков. За нощувка и един храноден страната отпуска по 40 лв. на емигрант, които се изплащат на българските хотелиери. До актуализацията през юни в бюджета са заделени едвам 50 милиона лв. за бежанците.

Войната в Украйна и нейните последствия изтриха освен ковид като първа опасност, само че и светлите обещания, с които “Продължаваме промяната” завоюваха изборите. Четири месеца по-късно за множеството хора ще е мъчно да си спомнят по какъв начин Кирил Петков и Асен Василев обещаваха нулева корупция, чудеса от Плана за възобновяване и резистентност (който още няма утвърждението на Еврокомисията), нов основен прокурор. Петолевка за литър олио затъмнява всеки избирателен слоган.

Дори и при тази външна преса и вътрешно напрежение, ръководещата коалиция не е застрашена от неотдавнашен разпад. Може би таман поради тях. Липсва и опция. Мая Манолова образува следващ политически план. Партия ще бъде центрирана и към Стефан Янев и може да се окаже факт още преди “Продължаваме промяната” най-накрая да са записали своя. Но даже и да се учреди скоро, на бъдещата групировка ще ѝ би трябвало време да набере известност, а Янев да натрупа рейтинг като политик. Не може да разчита единствено на цитати от Путин.

Ако през това време държавното управление успее да укроти цените на горивата, храните и тока, има късмет да изкара до локалните избори през есента на 2023-та.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР