Колко още може да издържи Украйна? Изабел Хуршудян, Вашингтон Пост Докато Русия

...
Колко още може да издържи Украйна?
Изабел Хуршудян, Вашингтон Пост
Докато Русия
Коментари Харесай

Без изход от задълбочаващата се война, опциите на Зеленски изглеждат лоши или по-лоши

Колко още може да издържи Украйна?

Изабел Хуршудян, Вашингтон Пост

Докато Русия ускорява въздушните удари и още веднъж напредва на бойното поле в Украйна повече от две години след кървавата си инвазия, краят на сраженията не се вижда. А разновидностите на президента Володимир Зеленски за това какво да прави по-нататък - още по-малко по какъв начин да завоюва войната - варират от неприятни към по-лоши.

Зеленски съобщи, че Украйна няма да одобри нищо по-малко от връщането на цялата си територия, в това число земите, които Русия управлява от 2014 година насам. Но защото бойните линии се трансформираха малко през последната година, военното връщане на териториите в Източна и Южна Украйна, които Русия окупира сега - към 20% от територията на страната - наподобява все по-малко евентуално.

Преговорите с съветския президент Владимир Путин за преустановяване на войната - нещо, което Зеленски отхвърля, до момента в който съветските войски остават на украинска земя - са политически токсични. Украинската общност е извънредно срещу предаването на територия, а Путин не демонстрира подготвеност да одобри каквото и да било, с изключение на капитулация на Украйна пред неговите претенции.

Статуквото е извънредно. В момента битката е в цялостна невъзможност, а на бойното поле всекидневно умират украинци. Но прекратяването на огъня също не може да стартира, споделят украинците, тъй като то единствено ще даде на руснаците време да попълнят силите си.

Украински и западни представители считат, че Зеленски значително е зациклил. Помощта от Съединените щати, най-важният боен покровител на Украйна, е спряна от месеци от републиканците в Конгреса. Одобрените по-рано съвременни изтребители - създаваните в Съединени американски щати F-16 - се чака да влязат в бойните дейности по-късно тази година - само че в лимитирано количество, което значи, че те няма да трансформират разпоредбите на играта. Страните от НАТО към момента демонстрират въздържаност при оказването на помощ, за което свидетелства неотдавнашният скандал, откакто френският президент Еманюел Макрон съобщи, че европейските страни не би трябвало да изключват изпращането на войски.

" Как Зеленски ще се измъкне от тази обстановка? Нямам визия. И, несъмнено, това ме тормози ", споделя украински народен представител, който, сходно на други длъжностни лица и дипломати, интервюирани за тази публикация, приказва при изискване за анонимност.

Най-сложно за Зеленски ще бъде да се оправи с упованията на личната си страна. Подкрепата за него измежду украинците продължава да е висока, само че след две години война и възходящия брой жертви " солидарността се къса ", споделя западен посланик в Киев.

Високопоставен украински чиновник съобщи: " Всички желаят бързи решения, само че всички схванаха, че бързи решения няма да има. "

Тази година трябваше да бъде изборна за Зеленски, само че конституцията на Украйна не разрешава провеждането на избори при военно състояние, а някои публични лица тук се тормозят, че Русия ще се опита да разгласи Зеленски за нелегитимен, откакто той ще извършва функционалностите си по-дълго от определения петгодишен мандат - макар присъщото двуличие в многократното занемаряване на рестриктивните мерки на мандатите от страна на самия Путин.

Зеленски също по този начин ще би трябвало да извърши личното си заричане - което той постоянно повтаря - да върне Украйна в границите ѝ от 1991 година, в това число Крим - украинския полуостров, който Русия нелегално нахлу и разгласи за собствен преди 10 години.

" Умните хора знаят, че това не е реалистично ", споделя украинският народен представител и добави: Политическото управление " трябваше в някакъв миг да поправя тази изразителност ".

Песимизмът по отношение на възможностите на Украйна на бойното поле се ускори през последните месеци, защото съветските сили си възвърнаха самодейността на бойното поле, значително заради дефицита на бойци и муниции на украинците.

Украйна разчита на западните си сътрудници за оръжия, само че пакетът за сигурност на стойност 60 милиарда $ от Съединените щати е спрян в Конгреса от шест месеца. Междувременно украинското държавно управление се бори да се оправи с дефицита на персонален състав, защото ограниченията за активизиране на повече бойци разделиха обществото.

Сега Киев се приготвя за опцията помощта от Съединени американски щати да бъде прекратена. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън съобщи наскоро, че пакетът може да бъде подложен на гласоподаване идната седмица, само че се чака той да бъде преразгледан, като да вземем за пример парите да бъдат предоставени като заем, което би нараснало така и така големия дълг на Украйна.

Дори в случай че помощта бъде утвърдена скоро, забавянето изпрати явен сигнал, че бъдещата помощ не е обезпечена, изключително поради президентските избори в Съединени американски щати тази година. Длъжностните лица също по този начин се тормозят, че Европа не разполага с индустриален потенциал, който да компенсира дефицита на американска помощ, изключително в региона на артилерията и боеприпасите за противовъздушна защита - най-големите потребности на Украйна.

Зеленски съобщи, че Украйна дава приоритет на вътрешното произвеждане, само че до момента създава единствено дребна част от потребностите си. В момента съветските сили стрелят шест пъти повече от украинските по фронтовата линия.

" Вижте, ние към този момент половин година нямаме муниции. Най-малкото не разполагаме с задоволително количество ", споделя украинският чиновник. " Ами добре, ще става все по-зле. И какво от това? Какви други благоприятни условия има? Ако сътрудниците, които са дали обещание да ни дадат муниции, не ни ги дадат, несъмнено, че ситуацията се утежнява. Но и имиджът на Съединени американски щати в света ще се утежни ", добавя той.

Преди година настроението в Киев беше внимателно оптимистично, защото Украйна приготвяше огромна контраатака с съвременни танкове и бойни машини, прясно предоставени от западните сътрудници. Но тази офанзива не съумя да реализира обилни триумфи, а новите оръжия не се оказаха решаващи.

Украинските удари надълбоко в Русия, ориентирани против военната инфраструктура и логистиката, като да вземем за пример петролни хранилища, се усилиха, само че силите на Киев към момента са подложени на напън по фронтовата линия и в последно време са изтласкани обратно.

Украинците са се примирили с дългата война. Някои от тях се борят от 2014 година, когато Русия за първи път разпали спора в Източна Украйна.

" Украйна няма сили да направи нова атака ", сподели един от западните посланици. " Съществуват два сюжета. Единият сюжет е да получат поддръжка, с цел да поддържат отбранителни линии.... Вторият е, че няма задоволително поддръжка и Украйна ще се пази по този начин или другояче, обезверено и с по-малко човешки запаси ".

Ако Киев се изправи против съветските сили с незадоволителна поддръжка през тази година, сподели посланикът, ще се усилят жертвите и териториалните загуби, което ще сложи Украйна на назад във времето.

Украйна и нейните сътрудници би трябвало да се приготвят за 2025 година като " още една година на война, а не на мирни договаряния ", сподели посланикът. " Ако [Западът] желае мир, той би трябвало освен да отговори на актуалните украински потребности, само че и да употребява 2024 година, с цел да даде на Украйна всичко належащо, с цел да премине в нападателен режим и да реализира обилни триумфи през 2025 година "

Но Украйна би трябвало сама да посрещне някои потребности. Полевите командири оповестяват за дефицит на военнослужещи по фронтовата линия, изключително на пехота, която се разполага на най-предните позиции. Военните командири упорстват за широкомащабна готовност, само че Зеленски изрази подозрение, макар че съгласно Киев Москва възнамерява да свика още 300 000 бойци.

Наскоро Зеленски подписа закон, който понижи минималната възраст за приканване в Украйна на 25 години, само че съобщи, че активизирането на още към 500 000 бойци, както предложи някогашният главнокомандващ на Украйна, няма да се случи. Генерал-полковник Олександър Сирски, новият боен шеф, съобщи, че цифрата 500 000 е " доста понижена " след одит на личния състав. Междувременно импортираният в Народното събрание проектозакон за разширение на параметрите на лицата, които могат да бъдат призовани на военна работа, претърпя хиляди промени.

Втори западен посланик в Киев съобщи, че администрацията на Зеленски и Народното събрание на Украйна играят " политически пинг-понг " във връзка с мобилизацията, защото тя е непопулярна. Въпреки че хиляди хора се включиха непринудено при започване на войната, малко на брой, които още не са се записали, желаят да го създадат в този момент.

" Никой не желае да понесе същинската отговорност в този миг ", сподели дипломатът, който не беше акредитиран да приказва обществено.

" Но това ще би трябвало да се направи ", сподели дипломатът. " Искам да кажа, че не може да се продължава по този метод. Чувам за хора, които са на фронта и които просто не могат да устоят повече. А когато се върнат тук в отпуск и видят всички тези млади момчета, които биха могли да бъдат там, аз бих се възмутил от това. Така че се получава и обществено напрежение към това. "

Мащабната готовност ще докара и до стопански провокации. Парите за заплати на бойците не могат да дойдат непосредствено от задгранична помощ, а някои промишлености към този момент изпитват дефицит на работна ръка. Икономиката на Украйна е подложена на напрежение от повтарящите се ракетни набези и набези с дронове, ориентирани против енергийната инфраструктура, които също отблъскват задграничните бизнес вложения.

И по този начин, какъв брой дълго Украйна може да издържи да бъде във война? Украински народен представител съобщи, че страната няма да преживее статуквото още 10 години. Други обаче считат, че битката може да продължи даже още по-дълго.

" Това е неприятна мисъл, само че когато някои хора споделят, че това може да отнеме десетилетия, никой не оспорва това ", споделя Тимофей Милованов, професор в Киевското учебно заведение по стопанска система и някогашен министър от държавното управление.

" Никой няма да отстъпи територия, само че хората схващат, че връщането ѝ може да отнеме доста време. Каква форма може да одобри това? Тук мненията се разграничават. Дълга война с възможна победа? Внезапен срив в съветската конструкция на властта? Успешно контранастъпление? Но това изисква напълно друг вид поддръжка от тази, която Украйна има в този момент ", добавя Милованов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР