Колко опасен е бил дронът край Тюленово, разкри бившият министър

...
Колко опасен е бил дронът край Тюленово, разкри бившият министър
Коментари Харесай

Колко опасен е бил дронът край Тюленово?

Колко рисков е бил дронът край Тюленово, разкри някогашният министър на защитата Валентин Радев.

 

„ Снимката демонстрира, че е 82-милиметрова мина, тежи към 3 кг. Не е напълно безвредно “, сподели той пред bTV. Радев добави, че при взривяване тази мина е рискова на 100 метра, а с осколките – на към 300 метра. „ Така сложена мината върху дрон, ще се взриви, в случай че се удари в нещо. Възможно е и при удар в скалите. Според мен няма часовниково устройство, което да задейства този арсенал. ”

Според него най-вероятно дронът е паднал в морето и водата го е домъкнала до брега.

На въпроса има ли отличителни знаци на такива дронове, от които да стане ясно коя войска го употребява той отговори:

„ Често ги маркират по този начин, че да не се знае от коя страна идва, само че има знаци, по които може да бъде разпознат. Дали ние ще успеем да го разпознаем, е различен въпрос “.

Колко рисков е бил дронът разяснява и кметът на Шабла. Според него шанс е, че взривното устройство не е избухнало

„ Става въпрос за мина, инсталирана върху дрон, която следва да бъде утилизирана. В момента няма действителна заплаха този арсенал да избухне. Опасността е била по-голямо, когато това нещо е било във водата “, съобщи Мариян Жечев. „ Предвид неприятното време и мощното неспокойствие, шанс е, че този арсенал не се е избухнал. “

По думите на Жечев регионът към дрона е отцепен нощес от 22:10 ч., с цел да няма провали върху хора, в случай че нещо се случи с мината.

Кметът на Шабла прикани специалисти от Министерството на защитата и от Министерство на вътрешните работи от време на време да вършат обходи в морето, с цел да откриват такива муниции. Той подсети, че неотдавна в Румъния – на 50-60 км от с. Тюленово, избухна невзривена мина.

Както SafeNews писа по-рано дронът с взривно устройство е видян през вчерашния ден вечерта от хора от хотела наоколо до брега. Веднага е подаден сигнал на тел. 112. Районът е отцепен от Министерство на вътрешните работи малко след 22 ч., само че военни сапьори дойдоха през днешния ден сутринта към 9 ч.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР