Колко е сложна работата на логистиците и инженерите на антарктическата

...
Колко е сложна работата на логистиците и инженерите на антарктическата
Коментари Харесай

Един инженер логистик на края на света

Колко е комплицирана работата на логистиците и инженерите на антарктическата ни база на остров Ливингстън, можете да си визиите, като знаете по какъв начин у нас спиране на кабел или зареждане оставя обитаеми места без ток за часове наред. А какво значи повреда в антарктически условия?

Пък и по какъв начин се живее месеци наред на такова изолирано място, отдалечено на хиляди километри от всяко обитаемо място?

За всичко това става въпрос в събитието на Рацио „ На края на света “, на което доктор Стефан Велев ще опише за предишното на ледения континент, когато той е бил затрупан с разнообразна растителност, измежду която са бродили и динозаври. Д-р Албена Атанасова ще показа опита си на единствен доктор на антарктическата база.

 Антарктида
А дни преди събитието, един от инженерите логистици в екипа, Петър Сапунджиев, който дава отговор за енергийната система, транспортната техника, инсталирането и поддръжката на всевъзможна научна инсталация, среща с работата си.

Като полеви помощник, Сапунджиев е бил част от палаткови лагери, където опитва с портативни слънчеви системи. Заедно с другите инженери съумява да трансформира Българската база в една от дребното употребяващи главно слънчева и вятърна сила.

Той е инженер по електроника, занимава се с алпинизъм и планинарство и е част от няколко антарктически експедиции. Заедно с другите инженери съумява да трансформира Българската база в една от дребното употребяващи главно слънчева и вятърна сила и споделя за живота в базата на остров Ливингстън.

 Шестимата български полярници преди да излетят от о-в Кинг Джордж
Петър Сапунджиев е част и от последната досега 29-а Българска антарктическа експедиция, която беше отсрочена поради позитивни проби за Covid-19 на част от екипажа на кораба, който трябваше да транспорти експедицията от Чили до Антарктида. А съставът беше редуциран до шестима души, нужни за поддръжката въз основата ни „ Св. Климент Охридски ” на остров Ливингстън, която нямаше да издържи, в случай че беше останала необитаема за повече от година на антарктическия климат.

Чуйте Петър Сапунджиев, който споделя какво го кара да се приготвя за последваща експедиция, незабавно откакто се върне от ледения континент.

Снимки: БГНЕС, Български антарктически институт
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР