Колко дни трябва да работят българите, германците, македонците или турците,

...
Колко дни трябва да работят българите, германците, македонците или турците,
Коментари Харесай

Колко трябва да работят българите и европейците за един iPhone?

Колко дни би трябвало да работят българите, германците, македонците или турците, с цел да могат да си разрешат най-новия модел iPhone? За една ексцентрична ранглиста, която образно демонстрира разликите сред обособените страни в Европа, споделя.

Порталът Verivox от две години насам изготвя така наречен iPhone-индекс, който демонстрира какъв брой дълго би трябвало да работят хората в дадена страна, с цел да си купят последния модел iPhone. В настоящия случай става дума за iPhone 12 с 64 гигабайта памет.

От 3 до 85 дни

Изчисленията се вършат въз основата на междинната брутна заплата в съответната страна. След това месечната заплата се разделя на 21, колкото са приблизително работните дни на месец. Така излиза наяве какъв брой дни работа са нужни за покупката на въпросния iPhone. Тъй като не се разграничават изключително в обособените страни, iPhone е доста подобаващ като база за съпоставяне на покупателната дарба в другите страни, изясняват създателите на класацията.



Ето какво демонстрира настоящият iPhone-индекс: до момента в който германците би трябвало да работят приблизително 8 дни, с цел да си разрешат покупката на последния модел iPhone, жителите на Лихтенщайн с техните по-високи приходи събират сумата за към 3 дни. Именно Лихтенщайн оглавява класацията на Verivox, а в самото ѝ дъно е Молдова, чиито поданици би трябвало да работят приблизително 85 дни, с цел да си разрешат същия модел iPhone.

В тази ранглиста България се подрежда някъде по средата – българите би трябвало да работят приблизително 41 дни, с цел да си купят iPhone 12. В прилежаща Румъния са нужни 24 дни, в Гърция – 20 дни, в Турция – 36 дни, а в Северна Македония – 76 дни.

Още цифри

От класацията на Verivox научаваме още, че в по-бедните страни iPhone нерядко се оказва по-скъп, в сравнение с в по-богатите страни. Докато в Германия iPhone 12 коства към 900 евро, в Северна Македония той се продава за над 1000 евро. Относително безценен е iPhone и в Гърция и Унгария, където цената му надвишава 950 евро. Според портала Verivox, разликите в цените се дължат на другите налози и вносни такси.

Индексът разрешава и това съпоставяне: до момента в който с една заплата македонците и молдовците не могат да си купят и половин iPhone, потребителите в Лихтенщайн са в положение да си закупят над 7 телефона.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР