Колко богат е Владимир Путин? Според някои преценки натрупаното от

...
Колко богат е Владимир Путин? Според някои преценки натрупаното от
Коментари Харесай

Парите на Путин: Колко богат е президентът на Русия

Колко богат е Владимир Путин? Според някои преценки насъбраното от него положение се равнява на невероятната сума от 200 милиарда $. Ето какво се знае и какво се допуска за благосъстоянието на съветския президент.

Владимир Путин има апартамент от 77 квадратни метра и гараж с размер 18 квадратни метра. Така пишеше в изборните листи преди президентския избор в Русия през 2018. Заплатата му тогава е възлизала на 140 000 щатски $, от които той очевидно е икономисал и за един-два автомобила, написа


Този прекомерно непретенциозен финансов профил на Путин провокира редица подозрения. Както написа немският информативен портал T-Online, сега Путин взима 284 000 евро като президент на Русия, само че съгласно многочислени разнообразни оценки тези пари в действителност са капка в морето: "Той несъмнено ги дава като бакшиш на водачите, които го возят до вилата му на 24 километра от центъра на Москва ", написа изданието. Акции в енергийни концерни, недвижими парцели, творби на изкуството, скъпоценности - това е единствено част от листата с хипотетичните благосъстояния на кремълския автократ.

200 милиарда $?

Същия профил разказва и финансистът Бил Браудър, чиято компания Hermitage Capital в прочут интервал от време беше най-големият задграничен вложител в Русия. На едно чуване в американския Сенат през 2017 година отличният ценител на Русия Браудър сподели, че благосъстоянието на Путин възлиза на 200 милиарда $.

И въпреки всичко: доста мъчно си остава да се реши какъв брой и какво тъкмо има Путин. Редица наблюдаващи настояват, че той гледа на всички благосъстояния в Русия и на имуществото на олигарсите като на финансова маса, към която може да посегне всеки миг. Освен това, настояват наблюдаващите, той е основал такава система на корупция и обръчи от медиатори, че към личния му джоб могат да текат от ден на ден благосъстояния. Тесен кръг от доверени лица, които Путин познава още годините в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), служат на президента като "хора портфейли " - те могат да му обезпечат каквото, колкото и когато пожелае.

Браудър разказва в детайли специфичната тактика на Путин, посредством която той натрупва милиарди, употребявайки "сламени хора ". Според списание "Fortune ", пред Сената Браудър е разказал какво се е случило, откакто съперникът на Путин, олигархът Михаил Ходорковски, беше наказан и вкаран в пандиза. Тогава подплашените други олигарси се наредили на опашка пред Путин с въпроса какво могат да създадат, с цел да не бъдат и те оповестени за "държавни врагове ". Отговорът на Путин гласял: "50 % ". Браудър твърди, че тези 50% от всяко благосъстояние Путин желае персонално за себе си.

Германският "Вестдойче Алгемайне Цайтунг " напомня, че обвиняванията за корупция против Путин датират още от времето, когато Путин е бил ръководител на Комисията за външна търговия в Санкт Петербург. През 1992 година следствие открива, че Путин и неговият заместител са продали в чужбина първични материали на обща стойност 100 милиона $, против които градът е трябвало да получи хранителни артикули, защото по това време в Петербург има изострен дефицит на храни. Но тези хранителни артикули по този начин и не идват.

Списание "Шпигел " напомня на собствен ред, че съветският президент няма потребност нито от спестовна брошура, нито от финансов консултант, тъй като самичък си взима всичко, което му би трябвало. Според изданието Путин носи скъпи ръчни часовници, които могат да костват до 500 000 $. Но това са дреболии спрямо черноморския замък за над 1 милиард $, за който обществеността научи от подробното журналистическо следствие на групата към Алексей Навални.

Навални твърди, че дворецът е бил планиран от италианско дизайнерско величие, като обзавеждането включва кресла в жанр Луи XIV и столова за 500 000 $.

Никой не се изненада, когато следващият олигарх се разгласи за притежател на двореца. По една случайност този човек беше Аркадий Ротенберг, непосредствен другар и бивш спаринг-партньор по джудо на президента Путин. Остана открит обаче въпросът за какво тогава един частен парцел се охранява от държавните секрети служби ФСБ, а небето над него е оповестено за зона, неразрешена за полети.

Освен този замък, на Путин се приписва и 82-метровата яхта "Graceful ", която единствено допреди няколко дни беше закотвена в Хамбург. Яхтата разполага с площадка за кацане на хеликоптери, с плувен басейн и с първокласни жилищни кабини, ситуирани на два етажа. По някакво необичайно съвпадане единствено броени дни преди нахлуването на Путин в Украйна яхтата даде цялостна пара и се насочи към съветския Калининград. Официален притежател на яхтата е компания на име "Аргумент ", която съгласно Навални може да бъде непосредствено обвързвана с господаря на Кремъл.

Британският тривиален вестник "Sun " твърди, че Путин разполага с още доста транспортни средства. Според изданието частният аероплан на съветския автократ, именуван още "Летящият Кремъл ", коствал 520 милиона $ и вътре бил тапициран със златно фолио. "Sun " написа още, че Путин има няколко хеликоптера и близо 500 първокласни автомобила. Всичко това обаче мъчно може да се потвърди.

По-благонадеждна, съгласно "Шпигел ", е информацията на Станислав Белковски, който още преди 10 години твърдеше, че Путин има 70 милиарда $. Белковски счита, че Путин държи съществени дялове в "Сургутнефтегаз " и близо 5% от акциите на "Газпром ", който е най-големият енергиен снабдител в целия свят. Според оценката, оповестена от осведомителния портал T-Online, Путиновото имущество се пресмята на към 40 милиарда $.

"Поне 1/3 от тези пари евентуално са в ръцете на Путин "

Съвсем друга сума посочва шведският икономист Андерш Ослунд, съгласно който благосъстоянието на Путин възлиза на 150 милиарда $. В своята книга "Капитализмът в Русия: пътят от пазарната стопанска система до клептокрацията " Ослунд твърди, че близкото обграждане на съветския президент управлява към 500 милиарда $, от които най-малко 1/3 евентуално са в ръцете на Путин.

От началото на новото хилядолетие съветската стопанска система поддържа доста постоянен годишен растеж (главно в следствие от износа на суровини), само че тези големи пари не са вложени в създаване на учебни заведения, пътища или лечебни заведения - те са паркирани по частни сметки, твърди Бил Браудър. И прибавя, че Путин има хиляди помагачи в държавния и в полицейския уред, които по негова заповед могат да лишават имущество, да ограбват, да отвличат хора, да ги изтезават и даже да ги убиват.

Самият Браудър беше изпъден от Русия през 2005 година, тъй като застрашавал националната сигурност. Имуществото на компанията му беше иззето, а неговият юрист умря в пандиза при неизяснени условия.

Списание "Шпигел " не без подигравка напомня по какъв начин в едно телевизионно изявление Путин самичък се показа като най-богатия човек на света: богат бил, тъй като събирал страсти, а доверието, което му дарявали руснаците, било неговото най-голямо благосъстояние.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР