Колко безопасна е чешмяната вода? Това е въпрос който все

...
Колко безопасна е чешмяната вода? Това е въпрос който все
Коментари Харесай

Най-често срещаните химикали-замърсители във водата

Колко безвредна е чешмяната вода? Това е въпрос който от ден на ден тревожи освен специалистите в съвсем всички страни в Европа, само че и потребителите. Според отчет на Европейската организация по околна среда за 2021 година едвам 44% от повърхностните води са в положително екологично положение. При подземните води в Европа, осигуряващи огромна част от питейната вода в множеството страни, ситуацията е по-добро, като 75% от тях са в положително положение, само че проучванията не престават да откриват химикали, причиняващи разнообразни заболявания, в чешмяната водата. И макар, че много хора взимат спомагателни ограничения като се пробват да пречистват водата от чешмата, употребявайки кани с филтри и филтриращите системи, към момента не е ясно каква е тяхната успеваемост, изключително когато става въпрос за химикали и тежки метали.

„ Водата извършва нежеланата задача да придвижва замърсителите, отделяни във въздуха и почвата, а в някои случаи тя е също крайната дестинация на създаваните от нас боклуци и замърсители. За някои от намиращите се в чешмяната вода химически замърсители не са открити възможни правила, други въобще не подлежат на надзор. Трудно е да се дефинира какъв брой нездравословно е обещано вещество. Зависи както от количеството, по този начин и от продължителността на излагане. Някои химикали се натрупват в телата ни ", споделя доцент доктор Гана Гечева, еколог, заместник-декан на Биологически факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски ".

Сред замърсяващите химикали в чешмяната вода са полиароматните (полицикличните) въглеводороди - огромна група органични съединения с дребна водоразтворимост. Образуват се в най-голяма степен при ненапълно горене на въглища и дизелово гориво. Съдържат се също в катрана и асфалта. Основният проблем е, че сходно на тежките метали, те са необятно публикувани. Тези съединения се усвояват от организма основно посредством дихателната система, само че могат да попаднат в тялото и посредством водата и храната. Те са мощно токсични и канцерогенни.

Ендокринните разрушители (или ендокринно нарушаващи химикали) пък имитират или пречат на естественото деяние на хормоните в организма. Използват се в необятен набор от артикули и материали, в козметиката, пестицидите и промишлените разтворители. Диоксините и синтетичните пестициди, които се отделят в околната среда, попадат в почвата и плитките подпочвени води, което води до риск питейната вода да бъде нечиста. Добре прочут ендокринен унищожител е веществото бисфенол А (ВРА), който постоянно се употребява за добавки в пластмасовите произведения за многократна приложимост. Трябва да отбележим, че пластмасовите произведения от РЕТ - като бутилки за вода и чинии, вилици, лъжици, чаши и кутии, които са за еднократна приложимост не съдържат ВРА. PET е и единствената пластмаса в света, която разрешава една опаковка да бъде рециклирана изцяло. Ето за какво това е единствената пластмаса маркирана със признака #1 върху опаковката, което я прави елементарно разпознаваема. Бутилираните изворни и минерални води са и единствените с гаранция за непорочност, тъй като нормално се бутилират непосредствено от дълбочинен източник и не се обработват в допълнение, както се прави с трапезната вода.

Ендокринните разрушители могат да причинят необятен набор от здравословни проблеми. Те утежняват качеството на спермата и надлежно фертилитета, нарушават действието на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и панкреаса. Ендокринните разрушители могат да усилят риска от затлъстяване, диабет и други метаболитни болести.

Пример за по-рядко срещано нездравословно вещество е диоксан, който се прибавя към промишлените разтворители, с цел да ги направи по-стабилни. Диоксанът се употребява при химическо почистване, както и в охлаждащи течности за коли. Той се разтваря елементарно във вода, което може да докара до по-бързо и мощно замърсяване на подпочвените води. Диоксанът се счита за евентуално канцерогенно вещество.

Друг замърсител е веществото MTBE, което се прибавя към бензина като сурогат на оловото. В редица американски щати използването му е неразрешена, тъй като е открито, че има отрицателен резултат върху питейна вода.

Хром-6 е различен химикал, който съгласно специалисти съставлява сериозен проблем. Това вещество съставлява форма на хрома и се употребява в покрития, дървесни консерванти, черен катран, употребен в железопътните вагони и кораби, и в електрическите стълбове. Хром-6 се свързва с нараснал риск от рак на белия дроб и голям брой респираторни болести.

Най-често срещаното замърсяване на почвата и водите е с тежки метали като олово, живак, цинк, никел, хром, кадмий, арсен и мед. Ако те се озоват в човешкото тяло, могат да доведат до разнообразни типове здравословни проблеми и увреждане на органите, измежду които анемия, астма, понижен фертилитет, рак на белия дроб и кожата други

Ако тежките метали се намират в горния пласт на почвата, е вероятен пряк контакт с тях, като да вземем за пример до момента в който децата играят в парка. Също по този начин ги вдишваме, когато са прикрепени към прахови частици. Възможно е да ги поемем посредством зеленчуци или артикули като яйцата, защото растенията и животните всмукват сдържащите се в почвата или водата тежки метали.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР