Колективният имунитет се получава най-вече, когато има ваксина срещу дадено

...
Колективният имунитет се получава най-вече, когато има ваксина срещу дадено
Коментари Харесай

Имунолог: Колективният имунитет се получава най-вече, когато има ваксина

Колективният имунитет се получава най-много, когато има ваксина против обещано заболяване. Ако над 80% от популацията е имунизирано, тогава се основава подобен имунитет. Това сподели консултантът по клинична имунология проф. Елисавета Наумова в ефира на БТВ.

" Не би трябвало да се сещаме за имунната си система, единствено когато има пандемия, а би трябвало да мислим за нея през целия си умишлен живот ", сподели още Наумова.

По думите й няма доказателства, че в случай че всеобщо прекарваме COVID-19, ще се сътвори групов имунитет. СЗО също е излязла със мнение, че такова нещо не се чака да се случи единствено от спонтанното преболедуване.

Малко са имуномодулаторите, за които се знае, че са ефикасни. Те обаче би трябвало да се ползват единствено от експерти и единствено когато се знае, че има някакъв недостиг в някои от звената на имунната система, разясни консултантът по клинична имунология, сподели още Наумова.

По думите й се следи безсистемно приемане на хранителни добавки за имунната система от хората.

" Ако минаваме през настинките и грипа относително леко, това значи, че имунната ни система е добра. Тогава и хората не търсят лекарска помощ ", добави тя
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР