"Колеги, благодаря ви , че се отзовахте на поканата ни.

...
"Колеги, благодаря ви , че се отзовахте на поканата ни.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Единението вляво може да промени модела на управление

"Колеги, благодаря ви, че се отзовахте на поканата ни. Радвам се, че след първата ни среща вършим втора, както дружно взехме решение тази полемика да прерасне в серия от диалози за общи политики и общи дейности. Ние сме представители на разнообразни партии и неправителствени организации, представляваме разнообразни хора, само че има неща, които ни сплотяват. Единението вляво може да промени модела на ръководство ". Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова при започване на втората среща на над 30 леви партии и неправителствени организации.

Темата, която обсъждаха - неравноправие и приходи, е значима за всички българи. Още повече след пандемията Covid-19 бедността се усилва, неравенствата нарастват и българското държавно управление не реагира съответно на тези проблеми. "Както виждате - оповестените до момента ограничения за кредитиране на физически лица, за заеми за бизнес не дават упования резултат. Не единствено че закъсняха, към момента няма реализация по тях, а даже и по-късно осъществени - не дават упования резултат както за стопанската система, по този начин и за хората ", продължи Нинова.

По думите й повишената безработица е голяма паника. "Прогнозите на европейските институции за предстоящ спад с над 7% от Брутният вътрешен продукт са извънредно съществени. По всички прогнози на анализатори, експерти и финансисти- наесен се чака тежка социално-икономическа рецесия. Целта на нашата среща е да чуем вашите отзиви и оферти какво да създадем всички дружно, с цел да преодолеем тези последствия по-лесно ", уточни тя. Нинова посочи, че от Българска социалистическа партия, като парламентарно показана партия, и до момента оферират ограничения, само че и левите обединения ще им дадат хрумвания за това по какъв начин да работят и дружно да вземат решение тези въпроси, даже на фона на това, че наесен следва приемане на бюджета за идната година и три годишната планирана рамка.

"Кризата през есента съответствува с значимите решения за финансовото, икономическото и общественото положение на обществото. Днес ние представяме нашето виждане какво би трябвало да се направи.Част от решенията виждаме и през смяна на данъчната политика посредством анулация на плоския налог, въвеждане на прогресивно данъчно облагане, фамилно подоходно облагане, понижаване на Данък добавена стойност на храни и медикаменти – една доста сериозна данъчна смяна. Колкото и нашите политически съперници да настояват, че политика през налози не се прави, това не е правилно ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

Според нея един от методите за превъзмогване на неравенствата е през данъчната политика. Тя би трябвало да се прави рационално и без популизъм, с доста ясни калкулации, с цел да не се провали бюджетът и с цел да се подсигурява финансовата непоклатимост на страната. "Нужно е да намерим рационалното сечение - тъй че да съвместим финансова непоклатимост с данъчна промяна и с доста по-целесъобразно консумиране на средствата от бюджета в браншове, които са основни за българската стопанска система, генерират Брутният вътрешен продукт, добавена стойност и обезпечават работни места ", сподели още ръководителят на социалистическата партия.

По думите й сега продължава политиката на безредно харчене на държавните пари по политически и партийни цели, без да са подкрепени предпочитаните браншове, без да е оценен резултатът от това харчене, без да е даден в Народното събрание явен доклад за положението на финансите на страната. "Заедно, с повече съидейници, търсим правилния път за подкрепяне на стопанската система и с грижа за хората ", заключи Корнелия Нинова.

Срещата продължи над 2 часа. В нея бяха разисквани политики по приходите за младите фамилии, преизчисляване на пенсиите, данъчна промяна, модел на определяна на минимална работна заплата. Участниците се договориха в идващите дни да излязат дружно с обща позиция по обществената политика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР