Коледна акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване организират от 16

...
Коледна акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване организират от 16
Коментари Харесай

Коледна акция за кръводаряване организират БЧК и Кръвният център в Добрич

Коледна акция за непринудено и безплатно кръводаряване провеждат от 16 до 20 декември БЧК в Добрич и Кръвният център в МБАЛ. Насловът на акцията е „ Дари кръв, бъди вяра за живот! ” Отделението по трансфузионна хематология в многопрофилната болница обезпечава сигурността на кръводарителите. Всички консумативи, употребявани при вземането на кръв, са самостоятелни, стерилни и за еднократна приложимост, показват уредниците.

Дарената кръв се изследва за хепатит В и С, сифилис, СПИН. Дарителите могат да получат резултатите от проучването на кръвта си, както и да научат кръвната си група.

След кръводаряване те получават записка за два дни отпуск, оздравителен пакет, неповторим код за достъп до системата за инспекция на резултатите и подарък от Българския Червен кръст.

Дарената кръв ще помогне на нуждаещи се пациенти в лечебните заведения в област Добрич. Всеки здрав човек на възраст от 18 до 60 години, за който доктор реши, че кръводаряването не заплашва здравето му, може да стане донор. Мъжете могат да подаряват кръв 4 пъти в границите на една календарна година, а дамите – 3 пъти. Целият развой лишава към 40 минути.

Кръводаряването е в основата за обезпечаване на нужните количества кръв за хора с разнообразни болести. То е потребно и за организма на кръводарителя, защото подтиква процеса на възобновяване на кръвните кафези и усилва защитните сили, настояват медици. Средно в тялото на възрастен човек се съдържат към 5 литра кръв. Здравите хора могат да подаряват, тъй като организмът им елементарно възвръща изчезналото количество от 450 мл., без да е належащо да одобряват лекарства или специфична храна.

Решението за даряване на кръв е персонално, надълбоко човешко право и се дължи на лична увереност и осведоменост.

Работното време с кръводарители е в делнични дни от 8 до 12 часа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР