Коледа и Нова година чукат на вратата и трябва вече

...
Коледа и Нова година чукат на вратата и трябва вече
Коментари Харесай

Това са 3 от най-добрите рецепти за баклава за Нова година

Коледа и Нова година чукат на вратата и би трябвало към този момент да се ориентираме към това, кои предписания да употребяваме. Изберете най-хубавия вид:

Класическа саралия за Коледа

ПРОДУКТИ
500г листа за баница 500г захар 700г вода 300г смлени орехови ядки 1 пакет канела щипка индийско орехче щипка сол кората от един лимон 200г краве масло
Приготвяне

В дълбока купа се смесват орехите, 100г захар, канелата, индийското орехче и настърганата кора лимон.
С разтопеното краве масло се намазва тавата, в която ще се пече саралията. На всеки три листа се мазват с краве масло и се поставя плънката. Последният слой се намазва още веднъж с краве масло, нарязва се на ромбове и се пече на 200 градуса, следи се да не загори. На котлона слагате 700мл и 400гр. захар да заврат, като се прибавя и щипка сол. Трябва да ври към 15 – 20 минути, с цел да се сгъсти. Прибавяте и 1ч.л. лимонен сок. Като стане подготвен се заливат частите с него. Трябва да увиете саралията с фолио с цел да се задуши добре и да попие сиропът. Слагате я на хладно ще е подготвена за консумация след 24 часа.
Баклава с подготвени кори и канела
кори - 1 кг (2 пакетчета) фини за баница олио - 1/2 ч.ч. масло - 1/2 ч.ч. краве
ЗА ПЛЪНКАТА
орехи - 2 ч.ч. счукани захар - 2 - 3 с.л. канела - 1 ч.л. грис - 2 - 3 с.л. пшеничен
ЗА СИРОПА
захар - 1 килограм вода - 1 литър ванилия
ПРИГОТВЯНЕ
Корите се разделят на три пласта. След първият слой се посипва половината от плънката, приготвена от едро смлените орехи, захарта, гриса и канелата. Подреждат се вторият слой кори и върху тях се посипва останалата плънка. Така квалифицираната саралия се нарязва на части съгласно усета и уменията на домакинята. Залива се с врящата лой. Пече се в умерена фурна, като степента на препичането на корите се дефинира по избор (по-препечени или по-бледи). Изпечената саралия се оставя да престои едно денонощие. След което се залива с врял сироп, който е подготвен от водата, захарта, врели 5-6 минути и ванилията, прибавена тъкмо преди заливането. Вече залятата саралия се покрива и остава да престои още едно денонощие, след което е подготвена.
Баклава с точени кори
1 кг брашно щипка сол разтопено масло
За плънката:
1 кг почистени орехови ядки 1-2 ч.л. канела 1 ч.л. надробен карамфил За сиропа: 1.5 кг захар 1 ч.л. лимонена киселина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
От пресятото брашно, 2 ч.ч. хладка вода и солта се замесва меко тесто. Оставя се да почине половин час, след което се накъсва на 40-50 топчета и се разточват доста фини кори с размера на тавата, в която ще се пече саралията. Ореховите ядки се нарязват на ситно и се смесват с канелата и карамфила. Корите се редят една върху друга в намазана с масло тава. Всяка кора се маже с разтопено масло, а през две кори се разстила част от плънката. Между последните три кори не се поставя плънка. Наредената саралия се нарязва с изострен нож на ромбове и се залива със сгорещено масло. Пече се в умерена фурна, до момента в който се зачерви добре, след което се оставя да изстине. От захарта и 1.5 л вода се сварява умерено гъст сироп. Преди да се смъкна от огъня, се прибавя лимонената киселина. Изстиналата саралия се залива с врящия сироп и се оставя да престои една нощ, с цел да се напои. Поднася се на идващия ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР