Колагенът е основният структурен протеин в различните съединителни тъкани в

...
Колагенът е основният структурен протеин в различните съединителни тъкани в
Коментари Харесай

10 храни, богати на колаген, които забавят процеса на стареене

Колагенът е главният систематичен протеин в другите съединителни тъкани в тялото на индивида. Той е виновен за еластичността на кожата. Така че, в случай че забележите, че на кожата ви се появяват бръчки, това е сигнал, че равнището на колаген в организма ви е намаляло. Поддържането на добра диета е един от методите за закъснение на процеса на стареене на кожата.

Ще ви споделим лист с храни, които можете да ядете, с цел да предотвратите преждевременното стареене на кожата.

Колагенът е именуван " лепило ", тъй като тялото би се разпаднало без него.

Както към този момент казахме, колагенът е протеин. Това е 30-40% от целия протеинов материал в тялото ни. Колагенът поддържа кожата млада, само че може да се откри и в космите, ставите и чревната тъкан. Има 16 типа колаген. Най-разпространените са 3 типа. Колаген вид I и вид II се откриват в кожата, костите и сухожилията; колаген вид III се среща в ставите.

Човешкото тяло може да създаде нужното количество колаген независимо. Въпреки това, след 25-годишна възраст равнището на естественото му произвеждане стартира да се забавя. Това е времето, когато могат да се появят първите бръчки, последвани от артрит. И в този момент, дано да разгледаме какво би трябвало да ядем, с цел да предотвратим това.

Бульон от месо и риба

Бульонът от кости може би е една от най-хубавите хранителни благоприятни условия, тъй като всички други храни просто подтикват производството на колаген. Този бульон съдържа биоактивната форма на протеина, която тялото може да стартира неотложно да употребява. Говеждият бульон е цялостен с колаген вид I, което е в действителност потребно за здравето на кожата; бульоните от пуйка и пиле съдържат колаген вид II, който поддържа функционалността на ставите. Костният бульон би трябвало да се употребява всеки ден.

Сьомгата съдържа цинк и минерали, които подтикват производството на колаген. Освен това нейните омега-3 мастни киселини хидратират кожата, което оказва помощ да се резервира младостта й. Препоръчва се да се яде сьомга 2 пъти седмично.

Зеленчуци и плодове

Зелените зеленчуци са най-хубавите храни за попречване на разнообразни болести. Те могат също по този начин да предотвратят преждевременното разграждане на колагена. Всички зелени зеленчуци съдържат хлорофил, който усилва количеството проколаген в кожата. Хлорофилът защищава кожата от нездравословни ултравиолетови лъчи и свободни радикали, които също водят до стареене на кожата. Количеството зеленчуци, които би трябвало да ядете, зависи от физическата ви интензивност: колкото повече се движите, толкоз повече можете да ядете.

Цитрусовите плодове съдържат витамин С, който оказва помощ на аминокиселините да създават пролин. Пролинът е нужен химикал за производството на колаген. Витамин С защищава тялото от токсините в околната среда. За да получите целесъобразната доза витамин С, би трябвало да ядете 2 порции плодове дневно.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР