Кокиченца вече радват варненци. Все още на се масови, могат

...
Кокиченца вече радват варненци. Все още на се масови, могат
Коментари Харесай

Кокиченца вече радват варненци

Кокиченца към този момент радват варненци. Все още на се всеобщи, могат да се видят в частни дворове в центъра на града, където са на завет - край огради, стени на здания, шубраци.

Подобното на камбанка цвете постоянно радва хората, защото е предвестител на пролетта, първото цвете на годината.

Думата е формирана от гръцкото κόκκος със значение " зърно " и българската наставка – че, прибавена  в допълнение. Според друга догадка за произхода на думата, е че тя е заета от турско наименование със значение " снежно цвете ".

Научното название на растението произлиза от латинизираните гръцки думи γάλα (gála) и ἄνθος (ánthos), което може да се схваща като " млечно цвете ", обещано от цвета на цветята.

В Германия съществува забавно поверие за предвестника на пролетта. Когато Бог основал всичко, той предиздвикал снега да отиде при цветята и да ги помоли за малко от техните шарени цветове. Но всички едно след друго отказали. Тогава, печален, снегът отишъл при кокичето. То се съгласило да го подари със своя цвят и за признателност снегът го оставил да цъфти постоянно първо, когато се заражда пролетта.През Средновековието пък с кокичета са били украсявани църковните олтари. Това бяло цвете било идеалния знак на непорочността и чистотата на Дева Мария. Дори и до през днешния ден доста кокичета се отглеждат в църковни и манастирски дворове.Ето какво описват старите митове. Старицата Зима и нейните спътници Мраз и Вятър се наговорили да не пускат Пролетта на земята. Тогава от преспите се подало смелото Кокиче и протегнало листчетата си към Слънцето за помощ. Слънцето го забелязало, разтопило снега, сгряло земята и отворило път на Пролетта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР