Кои страни се справят най-добре с пандемията? В ново обширно

...
Кои страни се справят най-добре с пандемията? В ново обширно
Коментари Харесай

Коя страна се справя най-добре с пандемията? И къде е България?

Кои страни се оправят най-добре с пандемията? В ново обстойно интернационално проучване, извършено от австралийския Lowy Institute със седалище в Сидни, България се класира на 67 място. За съпоставяне: в същата ранглиста Германия заема 55 място от общо 98 оценени страни. С най-хубави оценки преди всичко е сложена Нова Зеландия, а на последно се оказва Бразилия. " Някои страни се оправят с пандемията по-добре от други, само че множеството като че ли се надпреварват кой ще реализира по-слаб резултат ", обобщават създателите на проучването, представени от " Франс Прес ". Те са изработили и показател на ефикасността на ограниченията против пандемията, съгласно който със 100 се прави оценка оптимално достижение, а с 0 - минимално. Индексът на България е 37,4, а на Нова Зеландия - 94,4.

Страните, оградени от вода, се оправят по-добре?

Независимият институт прави оценка ограниченията на националните държавни управления против COVID-19 въз основа на 6 критерия, измежду които са броят на инфектираните и на умрелите, както и обсегът на PCR-тестовете. След Нова Зеландия измежду първите 10 се подреждат още Виетнам, Тайван, Тайланд, Кипър, Руанда, Исландия, Австралия, Латвия и Шри Ланка. Прави усещане, че част от отличниците са оградени от вода, което им разрешава по-добре да управляват разпространяването на болестта. Специално Нова Зеландия овреме затвори границите си, наложи обхватен локдаун и организира всеобщи проби и с тези ограничения коронавирусът можеше да бъде държан под надзор.

Последната страна в класацията - Бразилия, е документирала 218 000 умряли в следствие от COVID-19. В листата на зле справящите се влизат още Мексико (97 място), Колумбия (96), Иран (95) и Съединени американски щати (94). Президентите на Бразилия и на Съединени американски щати, Болсонаро и Тръмп, дълго време омаловажаваха заплахата, напомнят техните критици. Двамата популисти неведнъж се присмиваха на носенето на маски, отхвърляха налагането на локдаун, а в последна сметка и сами се заразиха с вируса. Колкото до Китай, откъдето потегли COVID-19 - тази страна напълно отсъства от класацията, тъй като откривателите считат, че тамошните управляващи не са дали задоволително обществена информация.

Повече корупция, по-малко триумфи в пандемията

Авторите на проучването настояват още, че класацията е формирана без оглед на политическата система в обособените страни. От изследването им се оказва, че по принцип дребните страни с население под 10 милиона души като че ли се оправят по-добре с пандемията. " По принцип по-малките страни с по-малко население, където обществата са по-добре споени, а институциите си правят работата, имат относително преимущество в битката против световни рецесии, каквато е пандемията ", се споделя в отчета на Lowy Institute.

" Франс Прес " напомня, че от началото на пандемията през декември 2019 година 100 милиона души са се заразили с ковид, а 2,2 милиона са умряли след разболяване от COVID-19. През седмицата беше оповестена и друга ранглиста, която има индиректно отношение към битката против ковид: Индексът за усещане на корупцията на правозащитната организация " Трасперънси Интернешънъл ". Авторите на това допитване настояват, че колкото е по-високо нивото на корупция в една страна, толкоз по-зле се оправят управляващите с пандемията. И в тази ранглиста Нова Зеландия (заедно с Дания), се подрежда преди всичко, до момента в който България е измежду последните в Европейски Съюз, паралелно с Румъния и Унгария.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР