Кои са тазгодишните лауреатиКралската шведска академия на науките реши да

...
Кои са тазгодишните лауреатиКралската шведска академия на науките реши да
Коментари Харесай

Нобелова награда за трима учени, развили химията с „едно щракване”

Кои са тазгодишните лауреати

Кралската шведска академия на науките реши да присъди Нобеловата премия за химия за 2022 година на Каролин Бертоци, Мортен Мелдал, и Карл Бари Шарплес „ за развиването на клик-химията и биоортогоналната химия “.

Бари Шарплес и Мортен Мелдал са сложили основата на функционална форма на химия – " клик-химията " или химията с едно тракване – в която молекулярните градивни детайли се свързват бързо и дейно, осведоми БГНЕС.

Каролин Бертоци пък придвижва клик-химията в ново измерение и стартира да я ползва в живи организми. Биоортогоналната химия, върху която Бертоци посвещава живота си, се концентрира върху химичните реакции в живи кафези, които могат да се правят без да въздействат на вродените клетъчни процеси.

Това е третата Нобелова премия за просвета, връчена през тази седмица. Наградите са измежду най-високите оценки в науката, като признават реформаторски принос.

Тримата лауреати ще получат премията си, чиято парична стойност е 10 милиона шведски крони (приблизително 900 000 долара), на гала през декември.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР