Кои са най-разпознаваемите символи на града и с какво искаме

...
Кои са най-разпознаваемите символи на града и с какво искаме
Коментари Харесай

30 символа на стара, млада и зелена София, събрани в интерактивна инсталация

Кои са най-разпознаваемите знаци на града и с какво желаеме да запомнят София задграничните ни посетители?

На този въпрос дава отговор нова интерактивна апаратура, която ще посреща идващите на Терминал 2 на Летище София тематично след празника на града — 17 септември. Според представително социологическо проучване на Глобал Метрикс, туристическият интерес към София е висок, само че липсва познание за културното благосъстояние и многообразие в града, което да основава различим и присъщ образ на София като модерна, богата на история и просвета дестинация, която може да предложи непредвидени преживявания на всеки. Затова по случай празника на София, огромната интерактивна апаратура ще посреща гостите с привет #soWelcometoSofia и ще разпространява най-характерните знаци на града, представящи неговата древност, модерност и природа. 

Инсталацията включва 30 модерни знак на града, представящи остарялата, млада и зелена София Те са определени посредством особено извършено изследване на платформата #soSofia с присъединяване на студенти от Катедра Социология на Софийски университет “Св. Климент Охридски ”, което цели да дефинира кои забележителности на града жителите припознават и предлагат на задграничните посетители.

Символите на многовековната история на града

Сред тях са знаците, представящи многовековната история на София, като Ларгото и Римски комплекс “Сердика ”, Четириъгълникът на толерантността с храмове на четири религии, улица Малко Търново, Националната изложба, Александър Невски и жълтите павета, Централна баня и Централните софийски хали, женският пазар и остарелият еврейски квартал на София, прочут през днешния ден като квАРТал. 

Лицата на млада София

Лицата на млада София са показани посредством градския епицентър към НДК и Витошка, парковете на Народния спектакъл, Кристал, Седмочисленици, Княжеска градина и Съветската войска, и модерни знаци и места като клекшоповете, магазина за български дизайн Gifted Sofia, и разпознаваеми за задграничните посетители заведения като Ракета Ракия Бар и К.Е.В.А. 

Зеленото сърце на София

Зеленото сърце на София от своя страна участва с разнообразни обекти и хижи на Витоша, Ботаническата градина на Българска академия на науките, парк-музей “Врана ”, “Кучешкия парк ” с РЦСИ Топлоцентрала, Панчарево, “Камбаните ”, Парка на Военна академия, Докторската градина и още доста от разнообразните зелени места на София.

*Инсталацията е основана от платформата #soSofia, която от години работи за налагането на разпознаваемите знаци на София посредством разнообразни акции, събития и сувенири. Инициативата е подкрепена от Програма Култура на Столична община, Летище София и Mastercard, които се сплотяват в идеята си за одобряване на идентичността на София и налагане на нейната известност като туристическа дестинация и европейска столица.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР