Кои са най-полезните храни за нашето здраве? Учени и изследователи

...
Кои са най-полезните храни за нашето здраве? Учени и изследователи
Коментари Харесай

Чесънът и млякото - задължителни в менюто

Кои са най-полезните храни за нашето здраве? Учени и откриватели стигнаха до общия извод, че актуалният човек би трябвало да натъртва най-вече на млякото и на чесъна.

Млякото и млечните артикули са богати на белтъчини, калций, лактоза, мазнини. Твърди се, че при консумация на 1 чаша мляко дневно доста се понижава рискът от рак на стомаха. Специалистите настояват, че обезмасленото мляко е извънредно значимо за костите и е чудесно средство за предотвратяване от остеопороза.

Чесънът пък унищожава бактериите и вирусите. Широко употребен през зимния интервал, той е незаместим, що се отнася до простудни болести. Смята се, че ароматният зарзават защищава от рак на червата, рак на стомаха и от сърдечно-съдови болести.

Освен тези две значими за здравето храни в класациите на влязоха още няколко типа артикули и питиета, а ето и кои са те:

Яйца

 Яйца

Богати на лутеин и белтъчини, понижават риска от образуването на тромби, както и риска от инфаркт и от инсулт. Изследвания потвърждават, че в случай че консумираме 6 яйца за седмица, ще понижим риска от рак на гърдата с към 14 на 100. Специалисти настояват още, че яденето на 1 или 2 яйца на ден не повишават равнищата на холестерол.

Кафяв ориз

Съдържа огромно количество фибри, които оказват помощ за понижаване риска от рак на правото черво, затлъстяването, камъни в бъбреците и други

Пилешко месо

 Пилешко

Най-добрият избор са пилешките гърди, тъй като в тях се съдържа минимум количество мазнини. За да е още по-здравословно, би трябвало да премахвате и кожата. Пилешкото е богато на белтъчини, на витамини от група В и други

Спанак

 Спанак

Добър източник на витамините А, С, К, извънредно богат на желязо зарзават. Предпазва от артрит и остеопороза, не на последно място, доста понижава риска от рак на правото черво.

Моркови

Заради високото си наличие на бета-каротин, морковите защищават зрението.

Чушки

Специалистите са безапелационни, че освен сладките, само че и лютите чушки би трябвало да участват в менюто ни. Капсаицинът в лютите чушки не разрешава в стомаха да се развиват нездравословни бактерии. Сладките чушки пък са доста богати на витамин С, а алените представители съдържат и лутеолин. Той защищава от сърдечно-съдови болести.

Боровинки

Толкова дребни, а с толкоз потребни субстанции. Боровинките са богати на антиоксиданти, защищават от хемороиди, стомашна язва, сърдечни болести, доста оказват помощ при намаляване на инфектиране в храносмилателния тракт.

Ябълки

 Ябълки

Според разнообразни проучвания, похапвайки на ден единствено една ябълка, доста ще понижим риска да се разболеем от болест като Алцхаймер. Тези плодове усъвършенстват работата на стомаха, както и покачват имунитета, не на последно място, имат противовъзпалително деяние.

Банани

Съдържат огромно количество калий. Полезни са и при лекуване на стомашни киселини.

Ягоди

 Ягоди

Ако имате потребност да си набавите витамин С, забравете за лимоните – обърнете се към надалеч по-сладкия плод с огромно количество на витамина – ягодите. Съдържат още желязо и цинк.

Зелен чай

Съдържанието на катехин в зеления чай защищава от рак на простатата. Освен това попречва и развиването на атеросклерозата. Препоръчва се да се употребяват към 4 чаши дневно.

Соя

 Чесънът и млякото - наложителни в менюто

Полезните субстанции, които се съдържат в соята, укрепват нервната система. Освен това е богата е на лецитин и витамините от група В.

Риба

Изследвания сочат, че похапването на рибни блюда три пъти за седмица ще понижи риска от инфаркт с към 50 на 100. Рибата е доста потребна и за мозъка, също както ябълките оказва помощ за понижаване на риска от Алцхаймер. Сьомгата и богатото ѝ наличие на омега-3 мастни киселини намаляват равнището на холестерола и съумяват да защитят организма от някои типове рак.

Подправки

Много по-добре е да употребявате пресни билки вместо изсушени, защото са по-ароматни. Избягвайте използването на сол.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР