Кохезионният пакет, който е ключов за България, номинално дори се

...
Кохезионният пакет, който е ключов за България, номинално дори се
Коментари Харесай

Дончев: Не очакваме промяна за парите от ЕС

Кохезионният пакет, който е основен за България, номинално даже се усилва от 371 милиарда евро

Значима смяна в размера финансиране, което получава България от Европейски Съюз, не се чака по никоя от основните политики след 2020 година Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на взаимен брифинг с финансовия министър Владислав Горанов във връзка оповестените оферти на Еврокомисията за многогодишната финансова рамка за интервала 2021-2027 година

Дончев уточни, че кохезионният пакет, който е основен за България, номинално даже се усилва от 371 милиарда евро за интервала 2014-2020 година на 373 милиарда евро за 2021-2027 година Парите по общата селскостопанска политика обаче ще намалеят от 411 на 371 милиарда евро.

По думите на вицепремиера числата не би трябвало да се гледат единствено в безспорни суми, тъй като след Брекзит Англия няма да получава средства от общия бюджет, което ще остави повече запаси за останалите 27 страни членки.

Дончев съобщи още, че се усилват средствата за миграция и сигурност, които ще бъдат в размер на 62.5 милиарда евро. По тази линия България ще може да получава поддръжка поради защитата на външните граници на Европейски Съюз . Научната стратегия " Хоризонт 2020 " също ще бъде със повишен бюджет – от 79 милиарда евро през настоящия програмен интервал на 97.6 милиарда през идващия.

Парите по " Еразъм + " ще скочат съвсем двойно – от 14.8 милиарда евро на 30 милиарда евро. " Това е един уравновесен бюджет и добра основа за договаряния ", разяснява Дончев. По думите му по предлагането на Европейска комисия предстоят тежки договаряния, които България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз ще задвижи още на 14 май на Съвета по общи въпроси.
Надеждата на българското председателство е договарянията по бюджета на Европейски Съюз за идващите 7 година да приключат преди евроизборите през 2019 година

До края на председателството си България няма да показва остри позиции в договарянията, а ще търси доближаване, стана ясно още от думите на Томислав Дончев и Владислав Горанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР