Кого уволни президентът Да Силва? Бразилският президент уволни заместник-директора на

...
Кого уволни президентът Да Силва? Бразилският президент уволни заместник-директора на
Коментари Харесай

Шпионски скандал в Бразилия: Кого уволни президентът Да Силва

Кого уволни президентът Да Силва? Бразилският президент уволни заместник-директора на бразилските разследващи служби. Това се случва на  фона на следствие за хипотетичен шпионаж, включващ един от синовете на някогашния президент Жаир Болсонаро.

Номер две на разследващата организация, Алесандро Морети, е обект на следствие на федералната полиция на загадка държавна мрежа. За нея  се твърди, че е употребила израелската шпионска стратегия FirstMile за нелегално подслушване на стотици политици и публични фигури по време на президентството на Жаир Болсонаро (2019-2022 година ).

В Бразилия избухна шпионски скандал

Разследващите настояват, че група от бразилската разследваща организация е шпионирала съперниците на Болсонаро, в това число съдии от Върховния съд и някогашния президент на долната камара, отбелязва Noi.md с позоваване на news.ro.

Жаир Болсонаро, крайнодесен някогашен армейски капитан, който загуби изборите през 2022 година, осъди следствието като „ гонене “ ден преди федерални чиновници да нахлуят в дома и офиса на Карлос, градски консултант на Рио де Жанейро и втори от четиримата синове на някогашния президент.

Припомняме, че федералната полиция нахлу преди дни в адреси, свързани с конгресмена Александър Рамагем, някогашен чиновник на федералната полиция и покровител на Болсонаро, който ръководеше Абин от 2019 до 2022 година Това са удостоверили два източника на Ройтерс. Офисът на Рамагем в Конгреса на Бразилия е измежду претърсените места, споделиха те.

Рамагем, който Болсонаро се опита да назначи за началник на федералната полиция през 2020 година, което в последна сметка беше блокирано от Върховния съд, не отговори на настояването за коментар.

Федералната полиция сподели в изказване, че седем нейни лични чиновници са били отстранени в очакване на следствие на хипотетичното им присъединяване в схемата. Извършени са общо 21 претърсвания и изземвания тук-там, в това число столицата Бразилия и Рио де Жанейро.

Източник: Noi.md, Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР