Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат

...
Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат
Коментари Харесай

Д-р Асьов: Гъбите са изключително опасно хоби, бъдете внимателни

Когато завалят продължителни дъждове, доста хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като доста постоянно това се прави без никаква подготовка. А гъбите са извънредно рисково занимание и би трябвало да се подхожда с доста огромно внимание. Това предизвести от ефира на БНР доктор Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките. 

По принцип гъбите излизат през юни, само че тази година към този момент започнаха да се появяват. Разнообразието е огромно за сезона, регистрира той. 

" Диворастящите гъби са огромен деликатес, който е издирван на трапезата на хората. Винаги би трябвало да имаме едно на разум, че те могат да причинят много разнообразни отравяния. Те могат да варират както от леко стомашно неразположение, по този начин и до такива със гибелен излаз. Така че хората, които поставят на трапезата си диворастящи гъби, би трябвало да подходят с извънредно огромно внимание. През последните години доста хора се доверяват и търсят съвет от разнообразни групи в обществените мрежи, само че това за огромно страдание е нож с две остриета. Ние не знаем кой е индивидът, който стои против нас, с каква експертиза разполага той - може в действителност да са доста положителни, само че може и да не са и да основат риск. Определянето на гъби по фотоси постоянно носи своите опасности, даже когато това го прави извънредно способен човек ", разяснява доктор Асьов.

В предаването " Преди всички " той посочи, че подготовката на един гъбар е нескончаем развой. По думите му няма профилирани курсове в тази област, каквито е имало в предишното, а съгласно него това е наложително. Трябва да има държавна политика в това отношение, безапелационен е експертът. 

Хората, които продават диворастящи гъби на пазарите, би трябвало да разполагат със документ за преминато образование, акцентира още доктор Асьов и добави, че на някои места това не се съблюдава. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР