Когато встъпихме в дръжност като служебен кабинет, заварихме брутално високи

...
Когато встъпихме в дръжност като служебен кабинет, заварихме брутално високи
Коментари Харесай

Енергийния министър: Заварихме брутално високи цени на газа

Когато встъпихме в дръжност като длъжностен кабинет, заварихме брутално високи цени на газа. Разбира се стопанската система отхвърли да ги заплаща. И до през днешния ден от „ Газпром “ не са ни дали отговор, само че фактът, че отворихме договаряния с тях, принуди другите снабдители да се конкурират. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов.

Според министъра рухването на цените на синьото гориво не само обвързано с борсовите цени.

„ Нашата цена сега е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме оповестили, е 130 лв. на мегаватчас. Ние купуваме съвсем на половина на борсовата цена. Сделките през август са подписани с компании „ МЕТ “ и медиатори.

Росен Христов е безапелационен, че при постоянното държавно управление е нанесена вреда за милиони поради непосредствено договаряне. По думите му, не можело да има непосредствено договаряне за доставки в период по-малко от 12 месеца.  Той добави пред предаването " Защо, господин министър " на bTV, че цялата документи е предадена на прокуратурата. Според служебното Министерство на енергетиката не са преследвани, съобщи настоящо.ком.

Горивата

Служебният кабинет готви да анулира въведената възбрана за експорт на горива от бургаската рафинерия.

„ Какво се получава, в случай че ние забраним износа на горива от „ Лукойл “? Всичко остава в България – ние не можем да го използваме. Всичко се цялостни в вместилище. Те няма да има къде да го поставят и стопират да създават. Ние ограничихме нерегламентираният излаз. Това е обсъждано с Христо Алексиев. „ Лукойл “ създава горива, които в България и Европейски Съюз не се употребяват. Те се продават в трети страни. Ако те не се изнасят, ще остане тук. Ако се запълнят хранилищата, ще понижат производството. Изключително е значимо за българския консуматор „ Лукойл “ да работи, тъй като по този начин ще се понижат на цените “.

Според него сега облагата на компанията не остава в България.

„ Ние в този момент се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се понижи производството им, цените скачат, уволняват хора или вероятно стопират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар “.

Министърът добави, че изключението от използването на съветския нефт не визира продажбата на горива.

„ Ние имаме отговорности да поддържаме енергийната сигурност в района “, акцентира Росен Христов.

Цената на тока

„ Цените на електрическата енергия зависят от борсовите пазари в Европейски Съюз. Ние сме обединен пазар. Оттеглихме двете цени за тока, тъй като има огромно политическо напрежение и въпросът се политизира. Нямаше предпочитание професионално да се разискват нещата “, сподели Христов.

„ В момента в Европейски Съюз се разисква таван на газ, таван на ток, таван на газ за производство на ток. Това не е независим въпрос. Важно е какъв е целият пакет от ограничения, с цел да знаем по какъв начин ще гласуваме “, добави той.

Ядреното гориво

„ Отменихме решението, което споделяше, че не би трябвало да сме подвластни от съветското гориво за АЕЦ „ Козлодуй “, тъй като пречеше на един от вероятните нови снабдители „ Фраматом “. Тя е френска компания, купила съветски лиценз, само че цялото произвеждане е Европа. Решението ограничаваше конкуренцията. Две компании са декларирали интерес за присъединяване в търга – „ Фраматом “ и „ Уестингхаус “, съобщи Христов. 

Според него френската компания не е подвластна от Русия, тъй като към този момент са закупили всички технологии.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР