Когато влязохме в Министерство на културата на 2 август 2022

...
Когато влязохме в Министерство на културата на 2 август 2022
Коментари Харесай

Минеков и екип: Когато влязохме, Министерство на културата беше като замръзналото кралство

„ Когато влязохме в Министерство на културата на 2 август 2022 година заварихме замръзналото кралство ”, разсмя публицистите зам.-министър Пламен Славов по време на конференцията, на която екипът регистрира активността си.
Прочетете още
Минеков и сътрудниците му изредиха поредицата от сполучливи дейности, които по техните думи, са останали скрити за необятната аудитория.

„ Третият ни мандат беше като минно поле и шумът от гърмежите, скриваше това, което вършим действително.  Успяхме да стартираме да разходваме средства главно финансови разноски, които бяхме напът да загубим, тъй като предходното държавно управление ги беше замразило. Насочихме ги на всички места, където има потребност. Спасихме учебни заведения и монументи на културата. 33 млн. лева отидоха за избавяне на театралните изкуства ”,  сподели Велислав Минков.

Той уточни като триумф и подпомагането на музеите и музейното дело с 5 млн. лева, тъй като там ситуацията е трагично и експертите тънат в мизерия. Поради ниските заплати за отминалата година 60 специалисти са напуснали  през 2022 година и са се вляли главно в редиците на образованието. През отминалите няколко месеца 1700 актьори са получили креативен стипендии на обща стойност 7 млн. лв., а през другите стратегии на фонд „ Култура ” са разпределени 38 милиона.  През Националния кино център е разпределена сумата от 9 млн. лева и са подписани над 120 договора.

„ За страдание продължава разногласието към правилника към Закона за филмовата промишленост и общността би трябвало да стигне до единно решение, с цел да има оживление в бранша. Подготвили сме изменение в Наредбата за избор на шефове в театралните изкуства. Тя би трябвало да мине през публично разискване, само че съгласно мен наличието на синдикатите в комисиите е прекомерно подозрително. После става по този начин, че синдикалисти, които са избрали шефовете, се появяват в продукции на съответните културни институти. Има замяна на услуги. Според мен шефът би трябвало да бъде посочен от министъра и работата му да бъде оценена след първите 6 месеца. Някои шефове поддържат концепцията, а други се опасяват от смяната ”, сподели министърът.  Той възрази остро и против делегираните бюджети, тъй като има системи за източване на средства. Затова той е безапелационен, че работещият инструмент за по-добро качество е репертоарният бюджет.

Екипът на Минеков се похвали и с трайните партньорства с френското държавно управление, подсигуреното присъединяване на България на Венецианското биенале, представянето на Софийска филхармония в Загреб и Берлин. Осигурени са средства за ремонта на софийския нотариат – 5 300 000 лева, както и на постройката на НИНКН на ул. „ Лъчезар Станчев ”, идното разкриване на Културен институт в Тирана.

След последни диалози на експертно равнище е квалифицирано изменение и допълнение на Закона за културното завещание. Минеков прикани той да бъде признат от идващото Народно заседание, тъй като ще приключи закононарушенията по отношение на културното завещание.

Ако бъде признат, няма да има паднали и запалени покриви, рушащи багери. От една страна новият закон  бъде рестриктивен, а от друга ще подаде ръка на притежателите. 30 % от вложените средства за консервация и реституция ще идват от Министерство на културата, а други 20 – от общините. При това състояние притежателите ще желаят  да имат здания монументи на културата ”, сподели Минеков, само че не съумя да отговори на въпрос има ли действителни дейности против актове като бутането на здания в Тютюневия град.

Той призна, че през няколкото месеца в кабинета е бил покрит с недоволства от бавните процедури в НИНКН, само че сега откъм фрагменти той е доведен до „ скелетно положение ”. По времет,  когато дректор е арх. Кандулкова експертите на щат били 120 индивида, а в този момент се броят на пръстите на двете ръце. Минеков напомни и че към този момент има подготвени профилирани служители на реда, ориентирани към културното завещание и тяхната задача няма да е просто да преследват иманяри, а ще следят архитектурните резервати значими както като културно завещание, само че и като туристически атракции.

„ 12 декемвври 2021 година декларирахме един бюджет, само че не се получи. Идеята беше да има повишаване по Брутният вътрешен продукт с 0,2 %. За страдание бюджетът бе заздравен единствено с 90 и няколко милиона. Ако нещата се бяха получили, хората в бранш „ Култура ” щяха да получават почтени заплати и нямаше да има раздори. За страдание ни чакат сложни месеци, тъй като бюджетът ще е същият и няма по какъв начин да бъде обновен ”, акцентира министърът на културата.

Неговият заместител Пламен Славов, акцентира, че най-голямото предизвикателство е било да спасят археологическия сезон и консервационно-реставрационните работи, тъй като не е имало нито един подписан контракт.

Договорите по бюджетна стратегия за запазване на културното завещание са на стойност  14 млн. лева От общо  173 контракта – над 150 бяха подписани от нас. 221 контракта бяха подписани за запазване на движимо културно завещание. Давам ви тези числа, с цел да разберете в каква обстановка бяхме след 2 август ”, сподели Славов. Той добави, че за този период  е нормализирано и комерсиалното сдружение НДК.

Зам.-министър Борислава Танева пък сподели че са пред завършване на дългия развой за повдигане на единния разходен стандарт, което ще разреши 4800 индивида, ангажирани в театралните изкуства, да получат по-високи заплати.

В отговор на журналистически въпроси Велислав Минеков призна, че е обезверен да се включи в нов длъжностен кабинет, тъй като е доста изтощен. Той уточни, че във връзка с застрашеното недвижимо културно завещание има доста сериозен проблем освен с Тютюневия град, само че и с Несебър.

Подготвихме в първите два мандата  плана за ръководство и запазване на Несебър. Като се махнахме, всичко спря.  Трябва да спасим Несебър, проектът бъде подготвен и изпратен в ЮНЕСКО. Ако влезе измежду застрашеното културно завещание е неприятно, само че в случай че отпадне - това ще е тежък репутационен удар, а и финансов удар ”, уточни той. Минеков сподели, че занапред следва да се влагат 10 000 00- лева в цифровизация по Плана за възобновяване, средства, които ще се ръководят от  Министерство на културата  и Министерство на електронното ръководство. Културата ще бъде подкрепена и със 79 млн. лева от Плана за възобновяване.

Не бе подмината и тематиката за свадите в Народния спектакъл и Минеков още веднъж изрази запасите си към управлението и назначенията на пиари, както и наемането на компании за реклама. Срещу изказването му скочи артистът от Народния спектакъл Деян Ангелов, който попита изказванията на документи ли се базират, или на клюки.

В отговор на запитване на актьора  стана ясно, че съгласно министъра в НТ работят 81 щатни артисти, а Ангелов уточни, че в действителност са 58. От тях, по думите на Деян Ангелов, 47 от тях са се подписали в поддръжка на шефа.

В отговор Минеков уточни, че има доста чисто административни нарушавания на сегашния шеф Васил Василев, които са задоволителен мотив да бъде отхвърлен.

„ Поръчал съм още една инспекция, дано да забележим резултатите и от нея ”, сподели на финала той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР