Когато видят пришълци, повечето бозайници и птици нападат. Затова срещата

...
Когато видят пришълци, повечето бозайници и птици нападат. Затова срещата
Коментари Харесай

Приятелство и флирт, а не война: неочакваната среща на две групи делфини край Бахамите

Когато видят " пришълци ", множеството бозайници и птици атакуват. Затова срещата на две групи атлантически петнисти делфини през 2013 година в северната част на Бахамските острови изненадва двете групи учени, които го следят.

Общо 46 новодошли срещат със 120 други делфина преди девет години и резултатите преобразяват разбирането за делфините: двете общности са се интегрирали взаимно. Те плуват дружно, образуват другарства, някои може би даже се чифтосват.

Никол Данахър-Гарсия като откривател следи групите и е изумена, че те се смесват без " никакви признаци на експанзия ". Екипът ѝ следи деликатно процесите до 2018 година и въпреки да стопира работа през 2020 година краткотрайно поради COVID-19, в хода ѝ подозира, че групите се сливат. В началото смесената група е дребна, само че по-късно се уголемява.

" Гостуващата " група бива изследвана от различен теоретичен екип още от средата на 80-те години.

В животинското царство " другият " нормално е противник - даже единствено поради потребността да се пазят дребните, сътрудниците и други запаси в " своята " територия. Изключения са малко типове: главно примати, като шимпанзетата, само че най-много хората, чиято цивилизация в огромна степен почива на способността да развиват трайни връзки с непознати.

Не напълно като другите

Двата екипа, за чиито проучвания (независимо едни от други) описват и, виждат, че сливането протича извънредно.

Учените следят кои делфини прекарват най-вече време дружно, както в ухажване, по този начин и в жестове на другарство като отъркване едни в други. Мъжките от едната група доста бързо стартират да ухажват женските от другата , като плуват под тях с корема нагоре, споделя единият екип, проучването си в Royal Society Open Science (дали ухажването е минало в последваща фаза, не може да се потвърди).

Взаимодействието не е единствено сред мъжки и женски : мъжките индивини се схващат доста добре и докосванията им, плуването и гмуркането наоколо едни до други, обособени жестове като да вземем за пример да се бучкат с муцуните си - и даже полови контакти. Такива другарства се развиват в ранна възраст, само че но и сред възрастни от разнообразни общности.

Само след година наблюдаване към този момент се виждат построените другарства петнисти делфини от двете групи. Тези интелигентни бозайници нормално основават през целия си живот тесни връзки с другите в личната им общественост. Могат обаче да поставят завършек на връзките си, а, наподобява, основаването на нови крие още секрети.

Наблюдават се и случаи на настъпателност - да вземем за пример делфини от двете групи си блъскат главите едни в други. Подобни боричкания обаче могат да се следят и сред човеци от една и съща група.

Изводи, значими за делфините и хората

Изводите на двата екипа, които следва да се съпоставят (тъй са оповестени единствено изводите на групата от Бимини), основават визия по какъв начин делфините провеждат комплицираните си общества. Все още няма отговор и дали доближаването е в резултат на чифтосването или по други аргументи (например чифтосването цели да се смъкна градосът на напрежението).

Учените се надяват, че работата с делфините и относително лезпроблемното обединение на общностите им ще помогне да се изследва и методът, по който мирното общуване е еволюирало и сред хората.

Изследванията обаче ще имат директно значение и с цел да се надникне в бъдещето на сегашните популации от делфини, на чиято миграция (и междугрупови контакти) ще се отразят климатичните промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР