Когато Томас Едисън тества първата електрическа крушка през 1879 година,

...
Когато Томас Едисън тества първата електрическа крушка през 1879 година,
Коментари Харесай

Електрическото осветление води до излишни килограми

Когато Томас Едисън тества първата електрическа крушка през 1879 година, надали би могъл да допусна, че изобретението му един ден ще докара до световна зараза от затлъстяване.

Изкуственото осветяване ни оказва помощ да работим и да се забавляваме когато и да е на деня, само че всяко нещо си има цена.

„ Електрическата светлина разреши на хората да нарушат тогавашната синхронизация сред човешкия вътрешния часовник и околната среда. През последното столетие дневният темп на хранене, работа и сън последователно изчезна от живота ни “, споделя доктор Кати Уайс, експерт по хронобиология от Университета на Абърдийн.

Нарушението на ритъма на сън и бодърстване (т. нар. „ циркаден темп “) въздейства върху регулацията на метаболизма в мозъка, като усилва риска от наднормено тегло и диабет.

„ Причините за релативно неочакваното увеличение на наднорменото тегло в развития свят не се лимитират с храненето и физическата интензивност. Нарушението на циркадния темп е един от факторите и в бъдеще би трябвало да му се обърне повече внимание, “ счита Уайс.

Какво можем да създадем, с цел да запазим естествения си биологичен темп?

Да се храним едновременно всеки ден, да използваме по-голямата част от нощта за сън, и то при цялостна мрачевина, и да се възползваме оптимално от слънчевата светлина денем.

Източник: Science Daily

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР