Когато става въпрос за руското влияние в Западните Балкани, Сърбия

...
Когато става въпрос за руското влияние в Западните Балкани, Сърбия
Коментари Харесай

Властта на Вучич форсира руското влияние в Сърбия

Когато става въпрос за съветското въздействие в Западните Балкани, Сърбия е най-достъпната страна. Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич през 2012 година, двустранните отношение сред Сърбия и Русия във военната област бяха на надалеч по-ниско ниво, твърди отчет на Пентагона.
След 2012 година СПП предприе стъпки за развиване на военното съдействие с Русия, написа в отчета, представен от БГНЕС. Тогава е подписан контракт за стратегическо съдействие през ноември 2013 година

От 2014 година насам Сърбия взе участие в взаимни военни учения с Русия два пъти годишно и получава военно съоръжение.

„ За да се опълчи на интернационалната изолираност, която последва след противозаконното анексиране на Крим през 2014 година, Русия стартира да показва засилен интерес към развиването на военното съдействие със Сърбия. Същата година се организира първото военно обучение " Срем 2014 ", в която участваха над 400 представители на военновъздушните сили.

По-късно сръбската войска взе участие за първи път в танковите учения на Международните военни игри в Русия, което продължи и през идващите години”, се акцентира в отчета.

От 2012 година само Сърбия от страните в Западните Балкание е закупила съветско въоръжение на стойност над 1 млн. $. Сърбия единствена измежду страните от района сътрудничи с Русия и в разследващата активност.

В открити информации за визитата на секретаря на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев през октомври 2016 година бе обвързвано с обстоятелството, че двама съветски разузнавачи, обвинени за интервенция в метежа в Черна гора, бяха депортирани от Сърбия.

Директорът на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин и президентът на Сърбия Александър Вучич на среща през април 2018 година се договориха да продължат съдействието и дейностите в региона на сигурността и разследващия бранш.

Русия показва планове да измести въздействието на Европейски Съюз и Съединени американски щати в Западните Балкани и да огрании престижа на НАТО.

Ключът в тактиката на Русия е да обърне публичното мнение против евроатлантическата интеграция. Русия употребява разнообразни принадлежности, в това число икономическа помощ, дипломатическа поддръжка, енергийна взаимозависимост и целенасочена осведомителна акция и дезинформация.

„ Съединени американски щати и Европейският съюз не могат да си разрешат амбивалентност в Западните Балкани, тъй като сходно отношение отваря вратите за нездравословното съветско въздействие.”

„ Има задоволително образци за съветско нездравословно въздействие, в това число опитът за държавен прелом в Черна гора и нападателна съветска дезинформационна акция против референдума в Северна Македония за промяна на името.”

В отчета на Министерството на защитата на Съединени американски щати за съветското въздействие в Северна Македония се твърди, че отбранителната политика на страната е съобразена с участието в НАТО. Северна Македония заобикаля действия в региона на сигурността, свързани с Русия.

Босна и Херцеговина и Северна Македония са в развой на отвод от наследеното съветско военно съоръжение.

„ Това дава опция Съединени американски щати да станат техен партньор”, считат американските анализатори.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР