Когато става въпрос за най-мощната валута в света, всички се

...
Когато става въпрос за най-мощната валута в света, всички се
Коментари Харесай

Шокираща истина за родното място на най-мощната валута в света

Когато става въпрос за най-мощната валута в света, всички се сещаме за американския $. Рядко обаче се замисляме, че всяка валута, без значение от нейната мощ, има някаква история и начало. Днес ще ви представим шокираща истина за $.

Американският $ е най-разпространената валута по света, предават от pochivka.blitz.bg. Тя се явява де факто международна обменна единицаи и в това време международен златен стандарт. Според МВФ, 62% от международните финансовир езерви са в долари – повече от два пъти повече от задграничните запаси в евро, йени и китайски юани взети дружно. 31 народи са приели $ за тяхна валута или са кръстили своята по същия метод. Над 66 страни са обвързали цената на техните валути с $. В наши дни той се приема даже в изолирани места като Северна Корея, Сибир и изследователските станции на Северния полюс.

Едно от местата, обаче, където не може да си платите с долари, е чешкото градче Яхимов. Което е иронично, защото тъкмо тук, в сърцето на бохемската планина Крушне хори, е мястото, където се е родил доларът през януари 1520 година. С долари не можете да си платите даже входа за музея Кралски монетен двор от 16-и век – родното място на първите прародители на актуалния $, оповестява Би Би Си. „ Не съм виждал $ отдавна. В Яхимов одобряваме единствено крони, евро, а от време на време и рубли “, изяснява доцент Ян Франсович.

Това е Яхимов – заспало градче край чешхо-германската граница с 2700 души население. Вероятно в никакъв случай не сте чували за това място. Както и че то е оповестено за място на международно историческо завещание от ЮНЕСКО. Както и евентуално не сте предполагали, че валутата, която движи свободния свят, е зародила в това обитаемо място с една улица, което към момента се възвръща от комунизма и има повече бордеи, в сравнение с банки.

Можете да прекарате през целия ден, разхождайки се из града, разглеждайки изоставените готически и ренесансови здания и се изкачите по хълма до замъка от 16-ти век, и отново няма да разберете, че мястото, в което доларът не е стъпвал от години, е в действителност неговият роден дом. „ Никой различен миньорски град няма такова въздействие върху историята, колкото Яхимов, само че сме не запомнили историята си “, споделя Майкъл Ърбан, един от създателите на номинацията на града за ЮНЕСКО.

Преди Яхимов да съществува, тези, които са владели гъстите гори, са били вълците. Когато множеството качества на среброто били открити през 1915 година, граф Хайронимъс Шлик кръстил мястото „ Долината на Йоахим “ – на дядото на Исус, настойник на миньорите. „ Тогава Европа е била континент с градове-държави, в които локални владетели се борели за власт. Те са нямали общоприета парична единица, а това е най-ефективният метод управниците да открият надзор. Точно това е направил Шлик “, изяснява историкът Ярослав Очец.

На 9 януари 1520 година Бохемският парламент разрешил на Шлик да сече своите монети. На тях той изобразил Йоахим от едната страна и бохемски лъв от другата. Нарекъл ги Йоахимталери, само че по-късно те останали просто талери. В епохата, в която наличието на метал било единственото нещо, определящо цената на монетите, Шлик подхванал два рационални хода, с цел да оцелее валутата му на пазара и да се популяризира. Първо, той направил по този начин, че монетата му да е и на тежест, и на диаметър, тъкмо толкоз колкото е Guldengroschen – монетата, употребена в Централна Европа, поради което прилежащите кралства по-лесно я възприели.

Но най-важното – той правел повече монети, в сравнение с светът в миналото е виждал. Само за 10 години Долината на Йоахим се трансформирала от миньорско селце с 1050 души в един от най-големите миньорски центрове в Европа, където живеели близо 18 хиляди души, имало 1000 мини за сребро и работели 8000 миньори. До 1533 година Долината на Йоахим бил вторият максимален град в Бохемия след Прага, а доникъде на 16-ти век 12 милиона талери били изсечени там и публикувани из Европа – повече от всяка друга валута на континента.

Но към 1566 година запасите от злато на долината привършили. Миньорският град към този момент бил толкоз известен, че когато Свещената Римска империя решила да сътвори стандарт за монетите в кралството си, тя избрала талерите. Нарекла ги Reichsthalers или „ талери на империята “. „ В продължение на 300 години страните по света правели монетите си по пример на талера. Монетата почнала да живее собствен личен живот “, споделя Ърбан.

И до момента в който владетелите в Европа правели монетите си по пример на талера, те им давали имена на своите лични езици. В Дания, Норвегия и Швеция, талера се наричал daler, в Исландия – dalur, в Италия – tallero, в Полша – talar, tàliro в Гърция и tallér в Унгария. Във Франция, монетите носели името jocandale. Талерът скоро стигнал и до Африка, където бил употребен в Кения, Етиопия, Мозамбик и Танзания, а по-късно стигнал и до Арабския полуостров и Индия, където е употребен до началото на 20-ти век.

До 2007 година формалната валута в Словения е tolar, валутата в Самоа е tālā, а румънските и молдовската leu и българският лев са наречени на лъва, отпечатан върху първия талер преди 500 години. Но холандският leeuwendaler (лъвски долар), който в резюме бил именуван daler, произнасяно точно $, дал наименованието на американската валута. След първото идване в Новия Амстердам на холандските колонии през 17-ти век, монетите бързо се популяризирали из 13-те колонии, а търговците бързо почнали да ги назовават долари.

Доларът се трансформира в публична валута на Съединени американски щати през 1792 година. А талерът продължава да обикаля света тук-там като Австралия, Намибия, Сингапур и Фиджи. Но това не е само, за което са съдействали миньорите в Яхимов. Първите монети, които те произвели, били радиоактивни. В тях се съдържали плутоний и радий. Докато копаели миньорите намирали мистериозна катранено-черна субстанция, която довела до увеличението на смъртните случаи след заболяване на белите дробове.

След като среброто свършило в мините на Яхимов, те се трансформирали в най-апетитното място за извличане на радий. Дори нацистите опитали със своя нуклеарен реактор там. Бащата на атомната бомба Робърт Опенхаймер написал своята теза в богатите на уран шахти на Долината на Йоахим. Но откакто Чехословакия си взела долината от Германия след края на Втората международна война, изгонила цялото население, което говорило немски и я преименувало Яхимов. Тя сключила скришен контракт с Русия и градът се трансформирал в съветски ГУЛАГ.

„ Така стартира един анатемосан интервал от историята ни. Преди войната хората, които са живели тук, са били доста горди от това, че са основали $. Но когато популацията се промени, паметта се изгуби, а мините бяха употребявани, с цел да помогнем на Русия да сътвори атомна бомба “, споделя Ърбан. След като бомбата на Опенхаймер завършва Втората международна война, близо 50 хиляди руски пандизчии са изпратени в Яхимов сред 1949 и 1964 година, с цел да копаят уран за съветския боеприпас.

Днес Яхимов още се възвръща от мрачното си минало. Домовете, издигнати през 19-ти век, с високи равнища на уран, постепенно се реконструират, с цел да си върнат предходната популярност. А мината, която останала да работи до последно, Svornost, бълва радиоактивна вода, която пък зарежда няколко курорта, рекламиращи се с терапия с радио-вода. Дори локалните в Яхимов не знаят, че това е родното място на $. Никъде из града няма осведомителни табели или музеи, които да описват за това.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР