Когато става дума за животно, което си сменя цвета, веднага

...
Когато става дума за животно, което си сменя цвета, веднага
Коментари Харесай

Каквото настроението - такъв и цветът

Когато става дума за животно, което си сменя цвета, незабавно в съзнанието ни изниква хамелеонът. Наистина това животинче е цар в промяната на окраската. Един от неговите типове обаче умерено може да се окичи със златен орден по разнообразие и това е леопардовият хамелеон. Той е може би най-впечатляващият с цветовете си хамелеон.

Леопардовият хамелеон населява източната и северната част на остров Мадагаскар в тропически горски биом.

В взаимозависимост от местоживеенето си леопардовите хамелеони имат разнообразни съществени цветове, вариращи от червено-розово през зелено до тюркоазено или синьо. Независимо от това всички се наподобяват по своето главно умеене – да менят цветовете си.

Кожните им кафези са снабдени с багрила, които са ситуирани в няколко пласта под епидермиса. Всеки от пластовете дава отговор за избран цвят. А най-интересното е, че цветът на хамелеон се мени според от настроението му.

Така да вземем за пример когато са бременни или носят яйца, женските стават тъмнокафяви или черни с оранжеви линии, с цел да изпратят сигнал на мъжките, че нямат желание да се чифтосват.

Когато хамелеонът се намира под прочувствено положение като възбуденост, напрежение, боязън, апетит или при болест, се задействат избрани цветови комбинации. Заблуда е, че хамелеоните сменят цветовете си, с цел да заблудят съперника. В своята естествена среда измежду гъсталаци и дървета те така и така могат мъчно да се разграничат.

Леопардовият хамелеон през днешния ден е най-често развъждания тип хамелеони в терариумни условия. Заради своята устойчивост и доста положително здраве този тип е подобаващ за развъждане от неопитни фенове на гущерите. В плен животните доближават до 4-годишна възраст при положителни грижи, до момента в който в естествени условия живеят едвам 2 години.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР